„Корнелия Нинова е председател на БСП в оставка – отговорът е еднозначен. В съда има желание и вписване като представляващ партията на Атанас Зафиров, Това обаче е обжалвано от социалисти. Чака се ВКС да се произнесе – до произнасянето му Корнелия Нинова е председател в оставка“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Ченчев в “Prime time”  на Euronews.

„Говори се за обединение и то от хората, които участваха, заедно с Корнелия Нинова в опитите да има такова.

Зафиров е участвал във всички решения на Изпълнителното бюро на БСП, Гуцанов е председател на националния предизборен щаб на БСП, той е организационен секретар на партията и резултатът му във Варна е 5 %, девета политическа сила. Тези хора трябваше да са първи с оставки след изборите.

Защото Гуцанов беше шеф на предизборния щаб. Защото Зафиров отговаряше за коалиционната политика. Защото Вигенин отговаряше за международната политика. И сега критикува Нинова за отношенията с Партията на европейските социалисти.

Затова много социалисти говорят за предателство – следвал си една линия, след това изведнъж за по-малко от 24 часа се прераждаш и казваш, че тази линия е грешна. А си участвал във всичките решения.

Нинова пое своята отговорност. Те защо н я поеха. А искат да управляват“, подчерта в разговора за случващото се в БСП Иван Ченчев.

По думите му идеята за ляво обединение е много хубава и в екипа на Нинова са правили многократни опити да я реализираме.

„И направихме сериозни стъпки. Ще припомня, че събрахме с изключително сериозен документ 32 различни организации. Не 3, както е сега, прокламирано като широко ляво обединение. Защото Ваня Григорова къде им е? в обединението ли е? Кадиев къде им е?“, реагира социалистът.

Иван Ченчев припомни, че преди 2 кампании АБВ е била в широката коалиция на БСП – с водач на листа от АБВ в Хасково.

„Татяна Дончева беше поканена и поиска водачески места и смяна на името на БСП – добавяне на името на нейното движение към това на БСП. Това щяха ли да го допуснат социалистите? Има още много други примери“, посочи той.

Социалистът бе категоричен, че механичният сбор на лидерите, на партиите не събира ляво мислещите хора. „А социалистите са не само ляво, те са и мислещи хора и го виждат“, добави Ченчев.

В отговор на въпросите има ли право Нинова на нов мандат, той подчерта факта, че Контролната комисия на БСП тълкува Устава, без да има правомощия за това: „Нинова няма два пълни мандата изкарани.

Това означава, че има право да се яви на пряк избор, че социалистите могат и ще я номинират. Както ще номинират и други, разбира се, на предстоящия пряк избор.

Защото, няма по-демократично от това всеки социалист да може да избира председателя на партията си. Въпреки, че се търсят начини, чувам, това да се отмени“, заяви Иван Ченчев и посочи:

„Първият мандат на Корнелия Нинова като председател от 2016 г е по стар Устав. По новия Устав тя има един мандат, който е непълен, тъй като подаде оставка. Цялото Изпълнително бюро  е в оставка.

Временните ръководители на БСП скриха този факт от Националния съвет. До конгрес, който трябва да констатира оставката – председател на БСП в оставка е Корнелия Нинова. Всичко останало е трактовка и желание за власт“.

В разговора за третия мандат: „Допустимо и възможно е БСП да получи третия мандат. От една страна, президентът го е правил вече нееднократно, от друга – БСП е системна партия, която на първо място поставя държавата.

А не егото на партийни лидери, заради което шансовете да има кабинет обаче вървят към нулата и заради които сме изправени пред поредни предсрочни избори. Тъй като изцяло отговорността беше на победилата политическа сила.

ГЕРБ обаче за пореден път доказа, че е в изолация, тъй като никой не иска да управлява с нея. Подходи тясно партийно, слагайки на масата един кабинет, без да допуска диалог и разговори по състава му“, заяви народният представител от „БСП за България“.

По думите му такъв подход няма да доведе до стабилност и съставяне на правителство - подхожда се с национални приоритети.

„Ние затова призоваваме от години за формирането на надпартийно експертно правителство, за да не бъдем изправени пред ситуацията да получим още от същото“, каза Иван Ченчев и в отговор на въпроси на водещата посочи:

„Здравеопазването не трябва ли да е национален приоритет? То разделя ли ни партиите? Плана за възстановяване и устойчивост не може ли да бъда национален приоритет?

 Трябва да се търсят национални приоритети за българските граждани – не за партиите. БСП сме доказали че поставяме държавата пред всичко останало“, заключи Иван Ченчев.