Работата на екип от Националната следствена служба (НСлС) по разследване на жп катастрофата край видинското село Орешец преди седмица е била затруднена.

Функциите на следователите били “иззети” от чиновници от Националния борд за разследване на произшествия по въздушния, водния и железопътния транспорт към Министерския съвет. Това стана ясно от писмо на заместник-главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов до премиера Кирил Петков - принципал на въпросния борд, съобщава “Труд”.

На 7 юни локомотивът на бързия влак Видин-София блъсна камион на неохраняем прелез. На място загинаха двамата машинисти и шофьорът на товарния автомобил. По закон разследването на такъв тежък жп инцидент (а също и с въздушен или морски транспорт - б. р.) е от изключителна компетентност на националното следствие. Само следователите имат право да събират доказателства, годни по НПК, имат специален режим за тяхното запазване, съхранение и достъпа до тях.

Въпросният Национален борд има право само да извършва анализ на причините, довели до тежките инциденти, както и да формулира препоръки относно тяхното избягване в бъдеще, като в сътрудничество с органите на следствието и с тяхно изрично разрешение може да получи достъп до събрани вече доказателства, съгласно евродиректива от 2004 г. относно безопасност на жп транспорта. Задачата на Борда е само аналитична - да изготви доклад за причините за инцидента, който да бъде изпратен за сведение на други държавни органи.

В конкретния случай зам.-шефът на Националния борд Бойчо Скробански е попречил на следователите, пристигнали на местопроизшествието край гара Орешец да събират доказателства. Той прибрал т. нар. скоростомерна лента на локомотива, която е от такова значение, както черната кутия за катастрофирал самолет.

В писмото си Сарафов е категоричен, че подобно поведение не само може да компрометира разследването, тъй като е извършено следствено действие от некомпетентен орган, но и да бъде преценено като престъпление против правосъдието по няколко текста от Наказателния кодекс, свързани с евентуално укриване, преправяне или унищожаване на доказателства.

Шефът на НСлС Борислав Сарафов: Такава незаконосъобразна намеса трябва да се прекрати

“Изпратих това писмо с цел да няма такива прецеденти в бъдеще и да се преустанови подобна незаконосъобразна намеса на членове на Борда в работата на следователите”, каза Борислав Сарафов днес.

“В случая говорим за разследвания на тежки транспортни инциденти, при които трябва да бъде избегната възможността да бъдат компрометирани доказателства, поради това, че са били иззети от некомпетентен орган. Представете си, че става дума за дела с материален интерес от милиони, които се водят от застрахователни компании на жп композиции, кораби, самолети и т. н. Наша отговорност е подобни веществени доказателства да се изземат по реда на НПК, след което да се съхраняват, да се работи с тях правилно, за да не бъде поставяна под каквото и да е съмнения тяхната годност. Намесата в разследването на неоторизиран орган би могло да доведе до унищожаване, повреждане, съмнения за манипулиране на доказателства... Бих стигнал и по-далеч, ако кажа, че като резултат от подобно действие може да се достигне до накърняване правото на справедлив съдебен процес, респективно - до дела срещу българската държава пред Европейския съд по правата на човека”, поясни директорът на НСлС.