"Аз се изразих публично, казвайки, че когато правилата не се спазват, от това страдат добрите лекари.

В конкретния случай подробностите не са ми ясни и не искам да изказвам категорично мнение. Има разлика между това да се освободи един директор и да има апел да се спазват правилата," заяви д-р Александър Симидчиев пред бТВ.

"С много голяма вероятност ни чака на есен нова вълна. Епидемичният процес се базира на вероятности и да, има 90 % вероятност да се случи. Много нисък е броят на ваксинираните, което поставя българите като общност като незащитени. Нямаме статистика колко човека са преболедувалите ", коментира още медикът.

"Ние работим в уравнение с няколко неизвестни. Тези, които са хоспитализирани ги знаем колко са, но те официално не са много", казва Симидчиев.

"Това, за което се издава сертификат е ПСР, ваксинация или официално преболедували", обясни той.

"Категорични данни от над 3 млрд. души сочат, че ваксините са приложени без странични ефекти. За обществото това е много важно. Има държави, които плачат за ваксини, а ние имаме избор дори. Грях е да не се ваксинираме." смята специалистът.

"Това заболяване възникна при прилепи, ако той не беше еволюирал нямаше да избухне така в обществото на прилепите дори, които живеят в големи общности. На 90% пикът ще започне през септември с Делта варианта. При преболедувалите и една игла ще стигне, за да се изгради имунитет", категоричен е той.

"Около 50% съм сигурен за 4-та вълна през август и 90% за септември. Личното ми мнение е, че ще пламнем отново", алармира Симидчиев.

"Първи приоритет са хората с хронични заболявания и възрастните хора - децата не са приоритет. Ваксинирайки децата след 12-годишна възраст ще предотвратим разпространението в последствие", смята той.

"Ние сме първенци по минимален брой мерки, но по брой смъртност не сме. От SARS2 2 мил. души са загинали. Трябва да реагираме като обществен организъм , а не като отделен индивид", убеден е медикът.