Колкото по-бъро се ваксинират хората толкова по-добре. Но е по-добре да приоритизираме рисковия профил. Пускането на зелени коридори извън рисковите групи доведе до това - ваксинните да бъдат използвани за нерисковоте групи. В Израел приоритетно ваксинираха възрастните над 65 години с много придружаващи заболявания и там вече се видя резултат. 

Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в телевизионно интервю. 

Допустимо е да ваксинираме повече гора, по-бързо, но не бива това да става за сметка на някого другиго, добави той. 

Според д-р Симидчиев се избързва с отварянето на заведенията. 

"Проблемът е, че в последните четири седмици всяка една е с повече заразени от предходната. Имаме ръст нагоре. В заведенията не може да се носят маски. Не бива да противопоставяме икономическите аспекти с здравните", каза д-р Симидчиев. 

По думите му, логично е повечето партии да се ориентират към лекари за кандидат депутати, защото ситуацията наистина е сериозна, един медицински проблем прерасна в политически, а от тази гледна точка е логично да се поканят лекари. 

"Едно от нещата, което е важно, за здравеопазването, е да има устойчивост. Здравеопазването има 10 години. Това са два и половина мандата, ако има хора, които разбират здравната система, те ще търсят методи да се осигури тази устойчивост, и тя да не зависи от пристрастията на конкретен парламент", каза Симидчеив, коментирайки амбициите си да влезе в парламента като депутат. 

"Това, че политическите партии използват професионално мнение, за мен, е позитивно. Виждам начин да работим с науката, което да бъде основа на здравеопазването", каза още той. 

"Бях поканен, приех, докато не излязат списъците, моето присъствие в парламента няма да е факт. Когато е публикувано нещо, аз го дискутирам. За да мога да дискутирам, трябва да излязат списъците на тази партия. Няма да бъда в списъка на ГЕРБ", разкри Симидчиев.

По думите му, листите ще излязат в понеделник или вторник.

"Няма значение в коя партия ще съм, важно е какво ще отстоявам. А аз ще отстоявам медицина, която се базира на данните с дългосрочна перспектива", каза още пулмологът.