„ГЕРБ е с най-голяма подкрепа от избирателите и мандатът заслужено се дава на тази партия. Но ГЕРБ е в политическа изолация“. Това каза вчера бившият лидер на „Демократи за силна България“ (ДСБ) Иван Костов пред БНР.

„Вече няколко седмици те не си задават въпроса защо са в тази изолация. Но ако не намерят отговора, рискуват да останат изолирани и в бъдеще. Не се вижда възможност да спечелят мнозинство в парламента“, добави Костов.

Междувременно от ГЕРБ номинираха за министър-председател Даниел Митов, който е бивш заместник-председател на ДСБ от времето именно на Иван Костов. От друга страна, ДСБ в момента е част от „Демократична България“, която дори отказа да проведе разговори с ГЕРБ за евентуална подкрепа за правителство с премиер Митов.

От партията на Борисов пък свикаха специална пресконференция, за да обявят, че не разбират тази крайна реакция.

Репортер на „Флагман“ обаче попитал Даниел Митов - във връзка с казаното от бившия му партиен лидер Иван Костов има ли отговор на въпроса защо ГЕРБ са изпаднали в такава изолация.

„Вижте, когато се управлява, се поема отговорност“, заяви Митов.

„ГЕРБ е носела тази отговорност повече от десетилетие, нормално е да има тежест в момента, която така или иначе се отразява в парламентарните баланси в момента. Но, ГЕРБ продължава да бъде първа политическа партия; дори и след повече от десетилетие управление ГЕРБ повеждава на избори. ГЕРБ е най-големият политически субект в България.

За ГЕРБ са гласували 840 000 български граждани и избиратели, които не могат да бъдат подминавани и пренебрегвани с лека ръка. 

Ние си даваме сметка за много неща, ние сме готови да влезем в разговори, както вече казахме, готови сме да водим прозрачни, ясни преговори за коалиционно правителство около конкретни приоритети и политики, но така или иначе смятаме, че е груба политическа грешка в момента да се заобикаля групата на ГЕРБ-СДС и да се върви към съвършено неясни задкулисни констелации, за които изобщо не знаем кой ще носи политическа отговорност“, добави номинираният за премиер.