Делян Добрев показа графика, в която е отбелязана цената на тока по време на ГЕРБ.

"Януари месец очакваме промяната да продължи и цените да станат около 700 лв на мгв.ч. Очертахме още преди три месеца колко е струвал тока. Това, което може да се направи не сме го измислили ние, а работодателите и го предложиха. Това, което предлагат работодателите е това, което подкрепяме", допълни той. 

"Това, което предлагаме, е държавата да компенсира бизнеса с 450 лв. Така бизнесът ще има двойно по-скъпа цена на енергията, но не 6 пъти по-голяма. Те предлагат, обаче с един селски тарикатлък. Аз също съм от Хасково и не се обиждам", каза Добрев. 

"Всички хасковци начални станаха", допълни Борисов. 

"Първо се сменят базите. Предлагаме 75% компенсации, както искат и те, по-малко е от това, което предлагаме, но е достатъчно. Забележете къде е селският тарикатлък. Слагат запетая и казват "на не повече от 1/3 от пазарния дял". Т.е. на бизнеса му се дават 400 лв., но всъщност се оказва, че са 250. Работодателските организации обявиха, че няма да могат да работят така и много предприятия ще затворят. Когато наложиха мораториума, предложихме да се направи едно изключение. През април ще сме в по-тежка ситуация", обясни Добрев.

Изключението гласеше, че за населението цената не се променя и даваме право на регулатора да махнем премията от 360 лв. Между нас казано, аз говорих с всяка от парламентарните груби да махнем свръхкомпенсирането. Всички ми обещаха и накрая в гласуването не мина. Т.е. за тези три месеца, тези хора дадоха възможност да се свръсубсидира сектора с над 300 милиона. Не само, че не правят каквото трябва да бизнеса, но и това е най-лобисткото предложение, което съм виждал от 12 години в парламента", каза той.