"Никога и по никакъв повод не съм се срещал с Алексей Петров". Това заяви специално пред bTV премиерът Николай Денков.

Той посочи, че не знае за задкулисни разговори.

„Даже не ме интересуват. Мислейки за Божков и Алексей Петров си дадох сметка, че са сенки от миналото. Това са хора, които не познавам. Хората в кабинета също не ги познават“, посочи Денков.

Премиерът подчерта, че никой не е идвал да му казва, че се е виждал с Алексей Петров.

„Смятам ,че съвсем умишлено се вадят тези сенки от миналото, за да се попречи да се види какво правим в момента“, заяви Денков.

„Атаките от президентството започнаха още преди да е сформирано правителство. През цялото време от президентството има опити да не бъде сформирано и след това да бъде свалено това правителство“, каза Денков.

Той коментира и твърдението на главния секретар на МВР в оставка Петър Тодоров, който в петък заяви, че се е оттеглил от поста си след посещение на Кирил Петков в кабинета на вътрешния министър.

По думите му мотивите за отстраняването на главния секретар на МВР не са политически, а професионални. Денков бе категоричен, че Калин Стоянов не е правил политическо назначения.

„Аз не съм казвал на Калин Стоянов за нито един човек когото да назначи“, посочи Денков.

По думите му Стоянов назначавал хора от неговата дирекция, защото ги познавал и им имал доверие. „Всички критики за политизация не са верни“, заяви Денков.

„Решението Петър Тодоров да бъде махнат идва от Калин Стоянов“, заяви премиерът.

Той призна, че хора от властта казват на министри кой да се назначава и кой не.

Денков е категоричен че тока няма да поскъпне поне още година напред. След това промяната в цената му ще е в рамките на процентите, като не е ясно „нагоре или надолу“. Цената няма да се промени съществено ако се направи правилно ценообразуването.

„Ще бъде вкарана дефиницията „енергийна бедност“, с която ще се подпомогнат уязвимите групи“, уточни Денков. И допълни:

„Четири пъти беше увеличена еднократната помощ за наводненията в Карлово. Когато общината има готов проект, тя кандидатства в комисията за „Бедствия и авария“. Общините трябва максимално бързо да са готови проектите. Осигурени са и средства за превенция“.

Премиерът подчерта, че смяната на шефа на тотото е част от работата на министерството на младежта и спорта и няма нищо общо с наводненията в Карлово.

„Тотото има изключително важна функция за финансирането на спорта. Всяка кадрова промяна е свързана с очакване на определени резултати“, подчерта премиерът.

За работата на Министерския съвет Денков уточни:

„Не искам хора извън Министерския съвет да се бъркат във вземането на решения във Министерския съвет. Има напрежение и опити за влияние, което пречи донякъде на работата. Ще си работим в нашите правомощия“.

Относно Шенген той заяви, че трябва да се работи по правосъдна реформа, борба с миграцията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук