На Срещана на върха на НАТО България трябва да бъде представена от министър-председателя, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ПГ на "Продължаваме промяната"-:Демократична България" и бивш премиер Николай Денков.

В четвъртък служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на парламента, в което иска да се реши кой да представлява България на Срещата на върха НАТО във Вашингтон. 

"България трябва да има последователна  външна политика, която по Конституция се води от Министерския съвет(МС) и съответно той трябва да вземе решение", обясни Денков. Той подчерта, че досега мнозинството в Народното събрание (НС) ясно е показвало, че трябва да се спазва проевропейската посока, България е защитена, когато е част от ЕС, от НАТО.

"Затова нямам съмнение, че страната ни трябва да бъде представена от министър-председателя в случая, посочи той. Една от причините е, че когато в София беше Парламентарната асамблея на НАТО, президентът Румен Радев, вместо да отиде и да се опита да убеди ръководителите на държавите каква е неговата позиция, предпочете да се изнесе от България, за да не влезе в тази дискусия", обясни Денков.

Според него, ако някой е смел и твърди, че има позиции, трябва да е готов ги защити във форматите, които са наистина важни.

"Другата причина да сме убедени, че премиерът трябва да води делегацията, е че външната политика се определя от парламента и от Министерския съвет, който всъщност реализира политиките, зададени от Народното събрание", посочи той.

Според Николай Денков позициите на президента Радев съвпадат с това, което се представя като позиция на Кремъл и ръководството на Русия.

"Има друга позиция, тази позиция е ясно изразявана и от Народното събрание, и от Министерския съвет, който водех, и от европейските ръководители, така че смятам, че президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българския интерес, който е войната да бъде колкото е възможно по-далеч от нашите граници", каза той.

В отговор на въпрос Николай Денков обясни, че вчера в стаята на парламентарната им група са дошли Теменужка Петкова и Деница Сачева от ГЕРБ -СДС в търсене на подкрепа за кандидатурата на Рая Назарян за председател на Народното събрание, но ПП-ДБ са им отказали такава.