Обвинението срещу депутата от БСП Елена Йончева може да е пряко свързано с работата й като депутат и журналист. Това каза Явор Божанков, член на ПГ на „БСП за България“, цитиран от "Фокус".

Той определи обвинението за пране на пари като смешно, безпочвено и съмнително. Според него то не е случайно. „Големият въпрос е, може ли някой да използва обвинението за разчистване на политически сметки“, каза още той. По думите му отговорът на този въпрос с всеки изминал ден става все по-ясен.

„Йончева извади на показ казуси като „Кумгейт“ в Хасково, строежа на оградата на границата и строителството на големите инфраструктурни проекти, магистралите, за които тя поиска независима лаборатория от Европа да провери качеството им, за да стане ясно как са похарчени милиардите на българските данъкоплатци.

Големи строителни фирми и корпорации излязоха на протест срещу искането за прозрачност и отчетност“, коментира Божанков. Според него темата засяга огромни финансови и политически интереси затова моментът, в който се появява това обвинение е съмнителен. „Малко са хората, като нея, които са имали смелостта да потърсят истината“, каза още той и заключи, че демокрацията в държавата ни е застрашена, но хората не са узрели да реагират срещу случващото се.

Самият той изрази притеснение, че може да стане предмет на атака заради работата си. Явор Божанков коментира и резултатите от социологически проучвания. Според него българите оценяват работата на партията, която се стреми към трайната промяна, от която България има нужда. Според него управляващите използват теза, че в БСП има проблеми, а такива на практика няма. „Противоречията са в рамките на демократичния процес“, обясни той.

„Основната ни задача е да победим ГЕРБ и да изпратим качествени хора в Европейският парламент“, каза още той.