Има доклади на ДАНС и информация, че служители и дипломати на руското посолство са извършвали дейности, несъвместими с Виенската конвенция. Това заяви в ефира на БНТ председателят на социалната комисия в парламента и депутат от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев.

По думите му в България има 10 пъти повече руски дипломати и служители в дипломатическата мисия, отколкото български в Русия. Арабаджиев отхвърли твърденията, че решението за експулсирането на руските дипломати е еднолично на премиера Кирил Петков.

Коментира, че през последните шест месеца не са взимани еднолични решения, а с експертни съвети и работни групи. Това е и довело до забавяне на част от решенията. Даде пример с реформата с КПКОНПИ, което е трябвало да се случи в първите три месеца.

Също така избора на шеф на БНБ, КФН, реформа в регулаторите и други.

Искрен Арабаджиев оцени Асен Василев като изключително силна фигура, а с този ход искат да покажат, че са диалогични и не искат да тласнат държавата към предсрочни избори.

За отношенията с президентството каза, че на институционално ниво няма проблем, но през последната седмица вижда разнопосочни сигнали от президента, като отчете разминавания по външнополитически теми - Украйна, руския газ и други.