Деветима народни представители са изпратили писмо до президента, в което искат да се наложи вето върху Закона за архитектурните паметници. Писмото е изпратено в сряда. Информация за него предостави на медиите депутатът от движение “Напред” Бойко Ватев.
В писмото безпокойствие, относно приетите текстове в закона, изразяват вносители на закона, такива, които го отричат в цялост, както и представители на управляващото мнозинство и депутати от опозицията. Според Бойко Ватев законът лобира за чужди интереси и унищожава колекционерството в България: “Под предлог за борба с иманярството, всъщност законът прави така, че да не се появят на светло колекциите на българските събирачи. По този начин ще се насочи износът на антични предмети в чужбина”. Това каза народният избраник пред Дарик радио вчера.
Основният аргумент на народните представители е липсата на преглед на закона от правната комисия в парламента. Депутатите пишат: „Комисията имаше становище само за някои текстове от преходните и заключителните разпоредби, свързани с промени в наказателното законодателство, които специално бяха внесени. Като краен ефект – закон, който съдържа над 230 члена, поправя други над 10 закона и урежда територия, засягаща всички български граждани, българската история и множество артефакти, които са част от световното човешко културно богатство – всъщност бе приет без становище на правната комисия.”
Втори аргумент е противоречието на някои текстове с конституцията на България засягащи частната собственост.
Депутатите смятат, че в Закона за културното наследство се предвиждат тежки административно-наказателни санкции, но не се създават никакви стимули за гражданите на България да помагат на процеса на опазване на културно-историческото наследство. Според тях бързото приемане на законопроекта на второ четене е сериозен недостатък в парламентарната дейност и настояват за обстоен правен анализ.
Проектът на Закон за културното наследство беше приет на първо четене от Народното събрание на 31 юли 2008 г. Малко след това срещу него се обявиха над 20 неправителствени организации, сред които Българският национален комитет на Международния съвет на музеите (ИКОМ), Съюзът на нумизматичните дружества в България (СНДБ), Софийското нумизматично дружество „Г.С.Раковски”, Национално гражданско сдружение за защита на културното наследство „Бъднина”, асоциация „Архея”, фондация „Тракия”, фондация „Българи”, фондация „Арете-Фол”, националното дружество „Традиция”, асоциация „Сфера” и сдружение „Кръг Будител” и др. Представители на различните вероизповедания в България също нееднократно се опълчиха срещу текста. След редица кръгли маси и пресконференции, целящи да „отворят очите на депутатите”, експертите постигнаха само незначителни корекции в „закона мишка”, както го нарече проф. Валери Стефанов неотдавна. /БЛИЦ