Смятам, че вчера се видя потъпкването на демокрацията. Ние от ГЕРБ закупихме машини и организирахме избори с такъв вид вот. Но на последните избори се видя, че 70% от българите гласуваха с хартия. Отнема се правото на глас на българските граждани. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Анна Александрова по повод изборните промени. 

Припомняме, че вчера правната парламентарна комисия реши да има 100% машинно гласуване на следващите избори. До 2 седмици пък президентът трябва да назначи новия състав на ЦИК. Подкрепено беше и предложението да няма ограничение на секциите за гласуване в чужбина, отхвърлено бе това за гласуване по пощата на избирателите в чужбина. 

"Машините намаляват шанса за грешки и поправки на изборите. Ще има и секции с хартиени бюлетини - с население под 300 души. Хората, които не могат да гласуват по физически причини също ще имат достъп до хартиените бюлетини", каза депутатът от „Демократична България” и зам.-председател на правната комисия Надежда Йорданова. 

"Във всяка секция ще има достатъчно бюлетини, които да се използват, ако има технически проблеми", допълни още народният представител от ДБ. Според нея е имало по-малко гласували на машина заради липсата на доверие, свързана с процеса на въвеждане на машините.

"Парламентарните избори бяха проведени безупречно. Работи се на парче по изборните промени. Недопустимо е да се иска такава промяна на Изборния кодекс, а да не искат да направят правителство, да носят отговорност за кабинет", разкри Александрова от ГЕРБ. 

Въпреки призивите за въвеждането на машинното гласува, депутатката от ДБ заяви, че на последните избори е гласувала с хартиена бюлетина. Крум Зарков от БСП заяви, че е гласувал с машина. 

"Не знам за г-н Зарков, но техният електорат ще се стопи наполовина с машините", обърна се депутатката от ГЕРБ към БСП. 

Крум Зарков разкри, че от БСП са "за" машинното гласуване. "Хартиените преференции просто не се отчитат. Машинното гласуване дава възможност за правилно отчитане на българските гласове", смята социалистът.