"Единствената фраза, която президента произнесе, без да чете от листчето на трибуната, прозвуча толкова извън контекста на това, в което се беше закле преди малко. Това не е само обида към нас, но и обида към него. Ако институциите така ще обиждат хората, то това става война на институциите. Търпението ни беше даже голямо. Той изобщо не успя да вдигне самолета вчера. Той беше заземен", каза Гроздан Караджов в студиото на "Тази сутрин" по bTV.


Другите гости в сутрешния блок - Валери Жаблянов, Десислава Атанасова и Димитър Байрактаров, също коментираха речта на новоизбрания президент.



"В изказването си се спря на много важни въпроси и открои бъдещото си поведение. Репликата беше нормална реплика на едно ненормално поведение. Госпожа Цачева се намеси на няколко пъти, за да призове за мълчание. Не мога да ви кажа какво е прекалено дълга реч. България има ужасно много трудности пред себе си и не случайно беше избран точно той", обясни депутатът от БСП Валери Жаблянов. 


 
"Има сериозна разлика между вчера и днес. Аз ще коментирам поведението само на ГЕРБ. Поведението на президента не беше уважително като нашето. Той показа разделение на властите. Той трябва да разбере, че в народното събрание не са се събрали войници, които ще му козируват. Извън очевидните куриози, в тази реч се чуха сериозно притеснителни неща. „Имате една седмица” е противопоставяне на две власти", контрира Десислава Атанасова. "Президента не се противопостави само на нас, противопостави се и на народа с това, че отхвърли референдума", каза още депутатката от ГЕРБ.
 


"Лъжа е, че имаме още една седмица. В понеделник президента взима властта и може да разпусне парламента още тогава", каза Димитър Байрактаров, с което обясни защо според него Румен Радев не знае конституционните си права. "Притеснявам се, че властта отива в човек, който няма опит. Притеснително е човек, който е военен, летец, да изпуска така нервите си. Не можеш да започваш реч с думите "нямам амбиция". Виждате, че има хора, които са се потрудили, но не толкова добре. Той наистина трябва да положи много усилия"
 


"Не можеш да кажеш, че си човек на народа и после да застанеш срещу институцията и да обидиш хората. БСП е чуждопоклонническата партия в парламента. Незаконната агресия на Русия явно е призната в БСП", добави Караджов.



"БСП отчита съвременните реалности в света. Отношенията между северноатлантическия алианс и Русия са в криза. Цяла Европа е в криза", каза в заключение Жаблянов.