Надяваме се ГЕРБ да се вслушат и да променим правилника на парламента така, че при отсъствие от работа да отпадне получаването на 1/3 от възнаграждението. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров пред журналисти в Народното събрание.
 
Сидеров изтъкна, че депутатите имат много добавки и уточни, че за ходене в комисии се получава допълнително заплащане. „Отделно се дават на депутатите едни представителни пари, които не са малко на месец. В момента какви са правилата – когато не ходиш на работа по неуважителни причини, дори и когато не ходиш цял месец, получаваш 1/3 от брутната заплата и 1/3 от представителните пари“, каза той и уточни, че това най-вероятно надхвърля 1000 лв. Сидеров попита кой в България не ходи на работа и взима 1000 лв. „Това е една нелоша заплата за българските стандарти. Ние искаме това да отпадне. Още 2013 г. „Атака“ настояваше по същия начин при неходене на работа без причини, да не се получават никакви пари. Тогава БСП не го прие това и се стигна до този вариант – 1/3. Това от тогава стои, но беше по наше настояване. Сега със същото настояване ГЕРБ са основната политическа сила. Надяваме се те да се вслушат“, допълни още Сидеров.
 
Лидерът нас „Атака“ коментира и изявления на депутати от БСП, които казват, че не взимали нищо. „Не е вярно, да не заблуждават хората – 1/3, но взимат. Други казват, че не знаят каква заплата взимат, което също е доста неубедително и неоснователно. Не може да не знаеш какви пари взимаш“, заяви Сидеров. Той допълни, че ПП „Атака“ е имала предложение за промяна в правилника за работа на Народното събрание, с които при неоснователни отсъствия да не се взима и 1/3 от възнаграждението.
 
„Вече имахме такова предложение в срещата си с Цвета Караянчева, на обичайните съвети във вторник. Писмено не сме го представили, ще го представим. ГЕРБ поискаха няколко дни да помислят и да имат някакви съображения. Няма проблем да изчакаме няколко дни. Ако тази инициатива на БСП продължи с месеци, задължително трябва да въведем тези нови правила. Няма да е честно да не идват на работа“, каза още Сидеров. Според него новите правила трябва да се отнасят за всички депутати. Той посочи, че депутатите са обект на внимание с основание.
 
„Има агенции, министерства, където взимат повече пари, но там е тихо като в храм. Затова ще започнем да привикваме министри, да ги изслушваме, малко да нарушим тишината в храма на министерствата и агенциите да видим какво правят. Мисля, че за българите това е важно, защото те винаги са гледали с интерес кой какво получава и защо ги получава“, каза Сидеров и подчерта, че големи заплащания трябва да се взимат за сериозна работа.
 
„Ако сравним със западни стандарти тук нашите заплащания ще изглеждат неголеми, но за българските те са сериозни, затова да въведем този справедлив вариант“, допълни лидерът на „Атака“. Според него този въпрос не трябва да се бави.