Народните представители отхвърлиха предложението на независимя депутат Борислав Българинов за увеличаване на правомощията на следователите при гласуването на промените в НПК на първо четен, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ. Българинов припомни, че в момента 560 следователи в страната стоят без работа, защото не им се дава възможност.
По време на дебатите във вторник обаче министрите Михаил Миков и Миглена Тачева бяха категорични, че ако бъдат увеличени правомощията на следователите, това ще предизвика санкции от ЕК.
Измененията предвиждат също полицаи да могат да участват в разследването. Към разследващите органи ще се включват служители от МВР, на които със заповед на министъра се възлага провеждането на разследване. Този текст обаче предизвика недоволство в средите на опозицията с аргумента, че поне 10 години са необходим, за да се научи занаята на следователите и след придобиването на нужния ценз. 
С приетите на първо четене днес промени в НПК ще се направи опит да се сложи край на отлагането на дела заради болни адвокати.  Те предвиждат да се назначава служебен защитник при дела от значим обществен интерес, които се наблюдават от прокуратурата и се отчитат пред Европейската комисия. Вътрешният министър Михаил Миков посочи, че поне 4-5 пъти е отлагано делото срещу скандалния Куйович, защото адвокатът му се е представил за болен. Има и други такива случаи, които не са повече от сто, но това е шикалкавене с правото на защита, коментира той. Според него с въвеждането на служебен защитник дори няма да се стига до използването на такъв, защото едва ли адвокатите ще боледуват. Трябва да искаме първо да се движат процеси когато безусловно са установени извършителите на престъпления, защото едно е как ние виждаме нещата, а съвсем друго е как ни гледат отвън, обясни още Миков.
Нови срокове ще текат за разследване, когато постановление на прокурора за спиране или отменяне на наказателното производство бъде отменено, както и когато е възобновено спряно производство, предвиждат промените в кодекса. 
В законопроекта се предлагат изменение и допълнение в уредбата относно използването на СРС. За да се избегне субективизъм при разрешаване използването на СРС по отношение на съдии или техните административни ръководители от съответния окръжен съд, се предвижда спрямо тях разрешението да се дава от председателя на съответния апелативен съд.
В законопроекта се предвижда адвокати, лекари и други представители професии, които са подсъдими по дела, свързани с работата им, временно да трябва да преустановят професионалната си дейност до края на делото.
Камелия Цветанова, БЛИЦ