Няма да се провежда блиц контрол в Народното събрание във всяка първа сряда на месеца. Това се случи, след като народните представители приеха предложението на ГЕРБ в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съобщава „Фокус“.
„За“ предложението гласуваха 113 народни представители, „против“ - 83, „въздържали се“ - 0,  с което то бе прието.

От ГЕРБ предложиха в първата сряда на месеца да отпадне това министър-председателят и неговите заместници да се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси за общата политика на правителството. В рамките на обсъжданията по текста народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията за изготвяне на правилника Данаил Кирилов обясни, че институтът на блиц контрола се запазва в комисиите и министрите ще дават сведения пред тях. Секретарят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков посочи, че на всички е известно, че блиц контролът е направен за политически дивиденти. Според него от БСП говорят за конструктивна опозиция, но прекаляват.

Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов заяви, че управляващите, от една страна, говорят за конструктивност, но на практика налагат мракобесие. Той посочи, че от БСП са въвели блиц контрола, но от мнозинството крият министър-председателя и заместниците му. Павел Шопов от ПГ на „Обединени патриоти“ призова парламентът да се върне към старата си практика, защото блиц контролът не е издържал на времето.

Шопов определи блиц контрола като силно пропагандно средство. В рамките на дебата народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид призова да бъде подкрепено предложението на партията да се провежда блиц  контрол в четвъртък, но не без участието на премиера. По думите му по този начин се дава възможност този контрол да бъде проведен в четвъртък, когато няма заседание на Министерския съвет.

Според лидера на „Воля“ Веселин Марешки трябва да има много широк и обхватен парламентарен контрол, но не по този начин.