Да бъдат удължени преговорите с още 180 дни между министрите на енергетиката на България и Украйна за продажбата на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене“, реши парламентът.

Това стана по предложение на председателя на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители и е за изменение на Решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна за продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“.

След приключване на преговорите министърът на енергетиката трябва да представи доклад до Народното събрание за взимане на решение за продажба на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на Националната електрическа компания (НЕК), записа парламентът.

Проекторешението подкрепиха 107 депутати (от групите на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и петима независими). Против бяха 65 народни представители - от "Възраждане", "БСП за България", както и 14 нечленуващи в група.

Въздържаха се от "Има такъв народ" - с гласовете на 13 депутати.

Преди това депутатите приеха окончателно промените в Закона за адвокатурата. С тях се премахва задължителния минимален размер на адвокатското възнаграждение, след като съдът на Европейския съюз прие това за ограничение на конкуренцията.

С наредба на министъра по правосъдието по предложение на Висшия адвокатски съвет ще бъдат уредени критериите за примерни адвокатски възнаграждения, информира БНР.

Премахва се забраната за рекламиране на адвокатски услуги и използването на посредници за набиране на клиенти.

При рекламирането на дейността си адвокатите не могат да разкриват данни за предишни или настоящи клиенти, освен ако нямат изрично разрешение от тях за това.