ПГ на ГЕРБ - СДС обяви, че няма да участва във Временната комисия за разследване на полицейското насилие и напусна пленарната зала.

Голяма драма в парламента, ГЕРБ напусна пленарната зала

Първоначално за членове на комисията бяха предложени двама депутати от ГЕРБ в лицето на Младен Маринов и Тома Биков. По предложение на БСП кандидатурата на Младен Маринов беше гласувана отделно от всички останали и беше отхвърлена от пленарната зала.

След това Тома Биков обяви от парламентарната трибуна, че няма да участва в тази комисия и си направи отвод.

„Това, което се случи днес, е поредното дъно, което достигнаха новите варвари в 46-ото Народно събрание“, това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на брифинг в Народното събрание (НС).

„Пред вас е цялата ПГ на коалиция ГЕРБ - СДС. Пред вас сме 63 човека, които представляват над 600 000 български избиратели. По силата на Конституцията всеки един от нас представлява и целият български народ. 

Остър спор между Младен Маринов и партиите на протеста, БСП също скочиха

Нещо недопустимо се случи в пленарната зала преди минути. 

Тези 600 000 български граждани и ПГ на ГЕРБ - СДС беше лишена чрез гласуване от представителство в една от временните комисии на Народното събрание. 

Считаме, че това е грубо потъпкване на демократичния ред в парламентарната република, в която всеки един народен представител може да бъде избиран, в който и да е ръководен орган на Народното събрание и в състава на която и да е временна или постоянна комисия на Народното събрание. 

До този момент, никога, никой не си е позволявал, да гласува против волята на определена парламентарна група за персонален състав. Каквито и противоречия да е имало, винаги парламентарната зала, се е съобразявала с мнението на ръководството на парламентарна група за излъчен техен представител“, подчерта Десислава Атанасова.

„Става дума за зачеркване на човек. Изцяло в стилистиката на т. нар. „бивши хора“. Проблемът в НС е друг – голяма част от енергията в парламента вместо да бъде конструктивна е заменена с друго – колективен стремеж някой да бъде отстранен, махнат, зачеркнат“, каза пък Томислав Дончев от ГЕРБ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!