„Аз бях решил малко на шега, малко на сериозно да направя едно предложение за една козметична поправка.“

Това обяви бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син по време на дебатите върху Изборния кодекс, които се гледат от парламента на второ четене вече няколко дни. Той взе думата в процедура по начина на водене, пише Флагман бг.

„На два пъти ми се случи това нещастие да бъдат прекъснати дебатите точно преди аз да взема думата“, оплака се Дилов.

Той имал намерение да предложи лека поправка на едно място в закона – цифрата 4 да се замени с 8. Въпросният член обаче бил подминат и Дилов вече нямал право да поиска корекцията.

„Ако го бяхме приели и ако аз го бях предложил от мое име, казвам, не от името на ГЕРБ-СДС, на другия ден ние щяхме да сме направили няколко неща. Козметично. 

Светът щеше да е по-красив, българският. Замислете се и ще го установите! На другия ден ние щяхме да сме решили двегодишна политическа криза. За тези, които не се сещат, им казвам: 8-процентна бариера за влизане в парламента. 

Ние решавахме политическата криза на България само с това решение, ако имах възможността да го предложа и вие го бяхте подкрепили.

Защо, госпожи и господа, решаваме кризата толкова бързо? Ами защото до седмица ще има кабинет. На колко от хората в тази зала им се ходи на избори с 8-процентна бариера“, попита бургаският народен представител.

Той изтъкна и още един довод за повишение на прага за влизане в Народното събрание (НС). Дилов разтълкува какво казали избирателите на последните три парламентарни избора: 

„Те ни казаха: „Съберете се! Там се разберете нещо!“ Тази бариера щеше да ни накара да се съберем преди изборите.

Да влезем в два, три, максимум четири блока в предизборната битка и да сме вече влезнали с готови решения за управленски стратегии, политики след това. Аз не казвам, че това е много демократично.“

Това ощетявало малките политически формации, каквато била и неговата „Гергьовден“.

„Обаче смятам, че в момента, при сегашното развитие на България, в тази точно ситуация, след като не можем доброволно да направим това, което пише на входа на парламента - „Съединението прави силата“, можехме да го направим с една елементарна законодателна поправка.

Или другата, хубава, по-битова вариация на „Съединението прави силата“, може би по-българска дори - „Сговорни монаси и в петък блажат“. 

Това исках да ви кажа, малко да ви разсмея накрая, но и да ви накарам да се замислите. Помислете си, ако ние бяхме излезли от тази зала с 8-процентна бариера“, заключи Любен Дилов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук