На всеки един министър постът е ветровит. Нормално е да има смяна на министри, но в никакъв случай това не може да бъде обвързвано със стабилността, каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Народното събрание Димитър Главчев по повод оставката на министъра на здравеопазването Николай Петров.
Виждаме абсолютна стабилност и сигурност на управлението, което се изразява и в постигнатите резултати – икономически растеж, нарастване на БВП, увеличаване на доходите. Работа на министър-председателя е да направи предложението за здравен министър, следва обсъждане на политически съвет с партньорите от Обединени патриоти и след това в Народното събрание, заяви Главчев.

Всяка една оставка е дълбоко личен акт, така че мотивите трябва да бъдат търсени при този, който я подава. Мисля, че в случая става въпрос за морален акт, добави той. Парламентарният шеф коментира и Бюджет 2018. Това е бюджет на стабилността, на увеличените доходи. При ненарушена финансова стабилност фокусът се насочва към доходи и социални разходи. Едновременно с това се отделят повече средства за отбрана, за МВР и за администрацията. Приоритет е образованието. Това е разликата с т.нар. алтернативен бюджет на БСП, в който има предвидено увеличевние на данъците, по-малка събираемост и по-голям дефицит, посочи Главчев.

В бюджета се запазват и инвестиционните разходи. Всичко ще се развива паралелно, включително и строеж на инфраструктура. Бюджетът е реален, постижим, допълни той. По думите на председателя на парламента вотът на недоверие ще бъде отхвърлен. Все още не знаем и на каква тема ще е вотът. В началото казаха, че ще е на тема корупция, която тема малко не приляга на БСП, тъй като те гласуваха против новия антикорупционен закон, заяви Главчев.

Рисковете от езика на омразата са големи. Не би трябвало да се нагнетява етническо напрежение, тъй като досега България е пример за мирно съжителство на различни етноси. ДПС винаги са казвали, че мястото на Обединените патриоти не е в управлението, но на кой къде е мястото решават избирателите, каза още Димитър Главчев.