Двама от учредителите на партията "Да, България" - Атанас Славов и Божидар Божанов са били на държавната хранилка до последно. Това показва отговор от Министерския съвет,който Канал 3 получи, след като потърси информация по ЗДОИ. Двамата са съветници на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Трети неин съветник, който също се слави с връзките си с кръга "Капитал", Васил Величков пък е нямал нито трудов, нито граждански договор, но е работил по "проекти". Шокиращото в случая е, че Величков беше представян като ключов съветник на Бъчварова и отговаряше за електронното управление.
Той беше и "специалистът", изпратен да проверява системата за случайно разпределение на делата "LawChoice", която използват почти всички съдилища.
Нещатният съветник Величков тогава излезе със заключение, че системата е компрометирана и така влезе в битката на Христо Иванов срещу Софийския градски съд. Оказва се, че във времето, в което Величков се представяше като служител на Министерския съвет, той е бил просто консултант на договор.
 


Канал 3 попита и какво образование има Величков, но не получи отговор.
Той се озова в МС като съветник на служебния вицепремиер Илиана Цанова. А във визитката си тогава съобщава, че е завършил Националната природо-математическа гимназия с профил "Математика и информатика", след което учи в УНСС. Дали обаче има диплома за завършено висше образование, остава загадка.

Липсата на диплома за висше образование може да е един от мотивите Величков да не е на трудов или граждански договор в Министерския съвет, защото подобен факт щеще да бие прекалено много на очи. Друг мотив може да е липсата на щатове при Румяна Бъчварова. За такъв важен съветник обаче това не изглежда като сериозен мотив.
Канал 3 ще направи още едно запитване по ЗДОИ, за да получи отговор, по какви проекти е работил Васил Величков, както и какво е заплащането, което е получил за тях.

Близостта на Величков с кръга "Капитал" е лесно проследима от неговата активност в медиите на Иво Прокопиев. Преди да стане министерски съветник той е промотиран като "член и на мрежата на българските бизнес-ангели, ментор и член на комисията по селекция на проекти към фонда за ранно рисково инвестиране Eleven, който активно инвестира и подпомага стартиращи технологични компании, които се стремят към глобалния пазар на иновативни продукти и услуги".

И ако Величков все още поне видимо не е член на партията на Иво Прокопиев и Христо Иванов, то Атанас Славов и Божидар Божанов са учредители на "Да, България", а първият дори се стяга за заместник-председател.
От отговора на Министерския съвет става ясно, че Славов и Божанов хем са правели партия, хем са взимали заплати от държавата, за да съветват вицепремиера Бъчварова.

Атанас Славов е назначен за съветник към политическия кабинет на заместник-министър председателя по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи - на непълен работен ден /4 часа/ с трудов договор от 25.01.2016 г. 
Бъчварова прибира спешно Славов в кабинета си след оставката на Христо Иванов. Юристът, който се прочу преди това с незаконното си назначение в Министерството на правосъдието, е съветник на Иванов. След като правосъдният министър напуска театрално кабинета, Славов също хвърля оставка. Той обаче не остава нито на свободния пазар, нито в опозиция, а намира тих пристан в Министерския съвет.
От 1.04.2016 г. Славов се сдобива с трудов договор на съветник на пълен работен ден. От МС не дадоха точна информация за размера на неговото възнаграждение, но основната заплата е минимум 1000 лв. и максимум 1450 лв.
Славов прекратява трудовия си договор на 20 декември 2016 г. Това става 11 дни, след като присъства на сбирката в Независимия театър, където Христо Иванов съобщава, че ще прави партия.

В същия ден договора си прекратява и Божанов, който е назначен при Бъчварова на 4-часов работен ден от 01.06.2015. След като става партиец, Божанов решава, че вече не се нуждае от държавната хранилка и напуска заедно със своя колега Славов.
Божанов и Величков отговарят за електронното управление. Историята на двамата буди въпроси дали не са били лобисти в полза на фирми на Иво Прокопиев, както и защо до последно се възползват от екстрите на министерски съветници, след като се включват в нов политически проект, чиято платформа е изградена върху критика срещу властта, от която част са именно те.