Политическите аутсайдери, ГМО-та на скандални олигарси, опитващите се да овладеят цялата съдебна система Радан Кънев и Христо Иванов се готвят за пореден епизод от войната им срещу собствения си народ.
“Случайно” – точно в деня, в който Европейската комисия представя 10-годишен анализ по Механизма за сътрудничество и проверка, двете протежета на олигархията в българската политика Кънев и Иванов, за пореден път ще опитат да приковат медийното внимание. По същество опитът на лидерите на партиите без шанс за участие в бъдещия парламент да “яхнат” Доклада на Брюксел по правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност за политически цели, дава изключително негативен сигнал към самата Европейска комисия и ерозират усилията й за партньорски диалог с българските правораздавателни институции. 
 
Опозорилият се като правосъден министър Христо Иванов, арогантно и без липсата на всякакъв респект от Европейската комисия, е решил да използва неин документ, за да развива тезите си за необходимостта от поставянето на правосъдието под контрола на политиците. Партията, чийто номинален председател е Иванов, а всъщност контролът в нея е на съдружници и служители на Прокопиев, щяла да дава специална пресконференция, за да “преведе” на българското общество препоръките на евроекспертите. 
 
Пресконференция, на която фактите в доклада, че в България съдиите от политически зависимата професионална организация – Съюзът на съдиите в България - отказват да постановяват осъдителни присъди, ще бъдат заметени с познатите клишета за “безконтролността” на прокуратурата и “неефективността” на Висшия съдебен съвет.
 
След като години наред именно Христо Иванов собственоръчно е пращал доноси до Брюксел, в качеството му на представител на неправителствения сектор срещу работата на правоохранителните институции, а след това и като министър открито провокираше скандали и напрежение в правосъдната система, този път е решил да употреби Доклада на ЕК, за да презентира партията “Да(Й), България”, политическото ГМО, през което обвиненият Иво Прокопиев се опитва да си осигури индулгенция срещу разследванията на неговата роля в приватизационни и борсови сделки.
 
Час след като Иванов за пореден път пусне клеветите си по адрес на единствено работещия орган в правосъдната система – прокуратурата, другата марионетка на олигархията – проваленият партиец Радан Кънев пък се готви да представя поредния “уникален” партиен проект, в който ще влезе и друг обвиняем персонаж – бившият енергиен министър Трайчо Трайков, който заедно с Прокопиев и Симеон Дянков станаха клиенти на държавното обвинение заради продажбата на държавния дял от 33% от ЕВН.
 
Поръчковите медии-бухалки на обвиняемия Прокопиев и подсъдимия Донев - и днес ще залеят обществото с “фалшиви” изводи и извадки от Доклада на Брюксел с цел – уронване на имиджа на прокуратурата и възхваляване на позорните Христо Иванов и Радан Кънев.
 
И всичко това единствено и само, защото Иванов и Кънев имат два месеца, за да докажат, че въпреки милионите, инвестирани в тях, въпреки пропагандната машина за манипулации и клевети, мнозинството от българските граждани ясно ще заявят на предстоящите парламентарни избори категоричното си нежелание да бъдат представлявани от проксита на доскоро недосегаеми бизнесмени.

Румен ИВАНОВ, БЛИЦ