Борбата с купения и корпоративен вот - един от най-главните приоритети в работата на служебния кабинет. Това обяви премиерът Гълъб Донев на Национално съвещание на ръководството на МВР. Служебното правителство си постави и друга задача - край на войната по пътищата. 

В навечерието на предсрочните избори държавата постави на прицел купения и контролиран вот с амбицията да го преустанови.

“Когато има съчетание на политическа воля и професионализъм, е напълно възможно да бъдат ограничени уродливи явления като купения и контролиран вот и различни изборни злоупотреби. Не сте сами, защото правителството ще направи всичко възможно в съпротивата срещу купения вот", изтъкна Донев.

Отговорността за изборния процес носи МВР. В борбата с порочните практики ще се разчита и на опита от поредицата избори преди година.

"Много добре знаем какви са порочните практики и ще изисквам този път да положим всички усилия да разкрием лицата, които стоят зад тези порочни практики - купеният, корпоративният вот, всякаква форма на изкривяване на изборния резултат и тези лица да бъдат издирени и изправени пред закона", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Цел за служебния кабинет е спирането на войната по пътищата. Според премиера нужно е службите да започнат активна работа в тази насока.

"Всяко съобщение за катастрофа на пътя, която е отнела за пореден път човешки живот и е причинила страдание и мъка, ме изпълва с гняв. Настоявам да бъдем нетърпими към всеки, който не спазва правилата за движение и застрашава с поведението си човешки живот. Уверявам ви, че може да разчитате на пълната подкрепа на правителството и моята лична като министър-председател", коментира Донев.

А от силовото ведомство дадоха заявка да работят и по превенция на всякакви форми на престъпност.

"Ще изисквам в министерството да се ръководим от законност в действията на всеки служител. Превенцията на всякакви форми на престъпления е наша важна цел. Борбата с контрабандата и конвенционалната престъпност също са наши приоритети. Ние сме разработили мерки за пътна безопасност, с които ще бъдете запознати. Ситуацията с пътните инциденти е сериозна. Има указания по места да се издирят точките на конфликти за битовата престъпност", каза вътрешният министър.

Ръководството на МВР награди и трима полицаи за професионални постижения и отказан откуп.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук