"Натискът ще бъде да се преформатира коалицията, фактор е и насищането на публичното пространство с идеите за предсрочни избори. Всички се готвят да избори, служебни правителства, това също не помага на доброто управление", каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS политологът доц. Татяна Буруджиева.

Оформят се две тенденции - трайно падане на доверието към управляващите, от друга страна има война, кризи и нежеланието на хората да влизат в избори, включително и опозицията не ги желае. Заради това са възможни сценарии за преформатиране на коалицията".

Тя добави, че е възможно БСП да отпадне от коалицията, но също така във всеки един момент може да случи нещо, което да повлияе на целостта на кабинета, включително гласуването в парламента за доставяне оръжия на Украйна.

Според Буруджиева липсата на на всякакъв парламентарен опит сред някои от участниците в коалицията си казва думата.
"Премиерът Петков посети Украйна повече за себе си и заради проблемите, които има във вътрешнополитически план, а не за българската диаспора там. Политиците трябваше да си поставят за фокус съдбата на българите в Украйна, имаме студенти там. Когато си политик трябва да поемеш такива отговорности", категорична е доц. Буруджиева

"Единственото политическо послание при посещението в Украйна бе за даването на оръжие, затова не участва и БСП, те имат друга политическа позиция, няма защо да ходят там, след като са против", смята политологът.

Относно спирането на доставките на газ от Русия, Татяна Буруджиева каза, че всичко е било направено, за да се подскаже как да се стабилизират нещата, изглежда нашите управляващи не чуха и не разбраха.

"Всички европейски страни си направиха труда да осъществят така разплащанията, че да си гарантират газ", добави тя.