2 август е разумната дата да бъде разпуснато Народното събрание. Конституцията казва, че изборите ще са най-късно 2 месеца след формирането на служебния кабинет - 2 октомври. Това коментира в ефира на „Тази сутрин“ конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Тя сподели, че с нея не са водени разговори да бъде служебен министър на правосъдието.

"Когато се сформира служебен кабинет се търсят хора, които са запознати с тематиката и могат да навлязат бързо. Също така да са с добро име в своите среди. Хората, които се съгласяват, не могат да участват в предизборната кампания. Не е допустимо членове на служебното правителство да участват в листите, посочи Киселова.

Има две групи юристи, които предупреждават за проблеми, а други, които оправдават взетото решение и носят от 9 кладенци вода. През последните години сме свидетели на актове на НС, които трудно могат да бъдат оправдани. 

Конституцията не е посочила срок за разпускане на НС. Но практиката е след като се оповести, че не е възможно да се сформира правителство с третия мандат. Втори август според мен е разумната дата да се разпусне НС. Сроковете за предстоящите дни започват да текат от 3-ти август. 

Когато има спешни задачи, държавният глава заедно с парламентарните групи, но това трябва да е уточнено, могат да определят какво трябва да свършат. 

Тук не се мисли как оперативно до се вземе решение (за шеф на КЕВР). Предлага се да се върне предишния председател с изтекъл срок. Не зная дали г-н Иванов дали иска. Законът мълчи по този въпрос. добре е да се помисли за един от действащите членове или да се проведе процедура за нов председател.

Изборите се превърнаха в игра на късмета и на щастието. Свидетели сме на екзотични  ситуации и субекти. Всеки президент трябва да има телефоните на най-добрите експерти. Въз основа на личните си контакти може да прецени кои хора да покани за служебно правителство. Това отнема време-седмица, две.