ДПС и НДСВ да се явят заедно на европейските избори в либерална коалиция. Тази покана отправил Ахмед Доган към Симеон Сакскобургготски неотдавна, научи “24 часа”. Офертата на Доган била лансирана на неформална вечеря между него, царя и премиера. Присъствали и представители на партийните екипи, тъй като темата била за изборното законодателство. Срещата била на 24 февруари - преди дебатите по последния вот на недоверие.
Макар и на маса, партньорите влезли в тежък спор за настояването на НДСВ за избори 2 в 1.
Ядосан от упоритостта на жълтите, Ахмед Доган обявил аргументите им за несъстоятелни и се троснал: “Ако тревогата ви е, че неубедително представяне на НДСВ в европейския вот ще се отрази на националното, този въпрос може да бъде решен в коалиционен формат”. Така дал знак, че ДПС предлага обща листа с царистите за Европарламента.
“Беше напълно сериозен. Царят се усмихна и вечерята продължи в по-приятна атмосфера”, каза присъствал.
Според друг очевидец обаче лицето на Симеон се смразило и офертата на Доган останала без отговор. Темата повече не била обсъждана.
Според запознати двамата са се видели насаме следващия уикенд извън София. В партийните централи на НДСВ и ДПС обаче и до днес не са осведомени какво точно са си казали на 4 очи Симеон и Доган.
Сондажите между НДСВ и ДПС за обща листа обаче са започнали седмица преди важната вечеря. Жълти разказаха, че в неформални разговори заместниците на Доган - Лютви Местан и Йордан Цонев, подхвърляли, че няма лошо двете либерални партии да се съберат и да пратят общи представители в Европейския парламент. “В крайна сметка те ще са в една група там и ще защитават българския интерес”, била тезата на ДПС.
Чу се дори, че специално да благослови съюза ще дойде шефът на евролибералите Греъм Уотсън.
Той наистина пристига в България на 30 март по покана на младежкото ДПС и ще има разговори и в двете централи.
“Има насърчителни сигнали от европейските либерали за такова обединение, но те никога не са си позволявали намеса в нашите работи, няма да го направят и сега”, обясни човек на Сокола. Според него меракът на НДСВ за коалиция е по-голям. “Ние проблеми с изборите нямаме, те имат”, обясни той. Но натърти, че засега се обсъжда само съюз за европейските избори, не и за националните. На нож обаче са посрещнали новината за предложението на Доган членовете на жълтото ръководство. Когато ни разказаха за въпросната вечеря и подхвърлената реплика, лицата на всички се смразиха, сподели жълт шеф.
Обща листа с ДПС не е възможна, категорични бяха вчера повечето от царистите.
“Коалиция с Доган е като целувка със смъртта”, пошегува се дори един от тях. И обясни, че ако НДСВ отиде с ДПС на евровота, няма никакви шансове след това за самостоятелно влизане в националния парламент.
Ако обаче еврокомисар Меглена Кунева откаже да води жълтата листа, на “Врабча” 23 не изключват възможността да приемат офертата на Доган. Те обаче ще настояват за първото място в обща листа, като за него се спрягат евроминистърът Гергана Паси и депутатката Антония Първанова.
Въобще да не си помислят за първо място, може да им дадем 2-о и 5-о, смятат обаче хората на Доган. На предишния вот те вкараха в Европарламента 4-ма депутати, като малко не им достигна за пето място./БЛИЦ