Правите внушения към ДПС и Делян Пеевски, за да прикриете тежки обвързаности и бизнес зависимости с руски капитали. ДПС внася проект за създаване на временна парламентарна комисия за проучване на фактите около тръбата с руски газ.

Това заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов от парламентарната трибуна. Той зададе въпрос към премиера Кирил Петков по време на блиц контрола в Народното събрание.

Вчера преди заседанието на МС, се опитахте да направите поредното внушение по адрес на ДПС и депутата Делян Пеевски, припомни Анастасов.

И допълни: „Понеже знаем добре, че до 2007 година сте си търсили личния късмет в друга част на света, затова и няма как да знаете, че ДПС е партията, която има основен принос за членството на ЕС и НАТО. Това стана именно при правителството с мандата на ДПС, в което, между другото, Делян Пеевски бе част. Затова проявяваме разбиране към вашето объркване.".

Моят въпрос е как на фона на всички тези неоспорими факти и на фона на неоспоримата история на ДПС като част от демократичната история на България, стигнахте до умозаключението, че ДПС и Делян Пеевски, в частност, може да имат нещо общо с Южен, Турски или Балкански поток, както Ви харесва, или с каквито и да било руски обвързаности. Дали това не е поредната Ви лъжа. Ще помоля отговорът да е на база само на неоспорими факти и доказателства, за да не превръщаме трибуната на НС в източник на фалшиви новини, заяви още депутатът от ДПС.

Премиерът не даде никакви доказателства или факти, а каза само: „Единственото, което аз знам, е че когато се срещнах с US Treasury (Министерството на финансите на САЩ), те споделиха, че „Магнитски“, като прилагане, е най-мащабният в България до този момент. И един от тримата човека по „Магнитски“ е господин Делян Пеевски“.

Забележително е как сте се срещнали със сградата на United States Department of the Treasury, светкавично го контрира Станислав Анастасов. И заяви, че премиерът не е дал „нито едно име, нито едно доказателство, нито един факт“. „Вече умело започнахте да избягвате имената, за да не Ви опровергават после и да ставате за резил“, каза още заместник-председателят на ДПС.

Той категорично заяви, че не е получил отговор на въпроса, който е задал.

„Това означава, че бягате от внушенията, които направихте вчера“, каза Анастасов.

„За да пресечем възможността да продължавате с фактологическите неточности, по речника на председателя на НС, както и с фалшивите новини – внасяме проект за незабавно създаване на временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства около Южен, Турски, Балкански или Руски поток, както го наричате“, заяви депутатът от ДПС.

Той припомни на премиера провала на изслушването в Бюджетна комисия в четвъртък за Българската банка за развитие.

„След цялата каша, която Вие сте забъркали там и срещу която БСП и ИТН възразиха и след констатирания пълен отказ от предварително заявените от Вас приоритети на ББР, отново през медиите направихте адрес по отношение на ДПС и депутата Делян Пеевски“, възмути се Анастасов.

„Явно това се прави, за да прикриете своите тежки обвързаности и бизнес зависимости с руски капитали и други източни олигарси, много от тях очевидно част от специалните части на съответните страни“, заяви още Анастасов.