Обработката на бюлетини в американския щат Пенсилвания, който е един от най-важните по отношение на резултата от президентските избори, може да се проточи до края на тази седмица. Това съобщи в сряда The New York Times.

Пенсилвания ще започне да обобщава резултатите от предсрочното гласуване едва в сряда сутринта по местно време, пише вестникът, като според оценката му това „може да отнеме до края на седмицата“. Губернаторът на Пенсилвания Том Улф заяви в „Туитър“, че щатът има над милион пощенски съобщения за обработка. Той обеща на хората от Пенсилвания, че „всички гласове ще бъдат преброени“.

Все още няма яснота относно резултатите от гласуването в щатите Аляска, Уисконсин, Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Северна Каролина, като във всички тях настоящият президент Доналд Тръмп има почти непреодолима преднина пред съперника си от Демократическата партия Джо Байдън.

Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп увеличи своя дял от гласовете сред малцинствата в САЩ четири години след като победи Хилари Клинтън на президентските избори през 2016 г., пише списание Newsweek.

Според проучвания, проведени от Edison Research и публикувани от The New York Times, Тръмп е увеличил своя дял от гласовете сред чернокожите с 4 процентни пункта от 2016 г., когато само 8% от черните го подкрепиха.

Държавният глава също така получи по-голяма подкрепа от латиносите – с 4% повече от 2016 година , като 32 процента са заявили, че те подкрепят Тръмп във вторник, в сравнение с 28 процента, които са казали това през 2016 г.

Азиатските гласоподаватели имаха подобно подобрено виждане за президента на урните вчера. Тридесет и един процента заявиха, че са гласували за Тръмп в надпреварата му срещу Байдън, подобрение с 2 точки на представянето на действащия президент сред демографските групи през 2016 г.

Сред расовите и етническите групи, категоризирани като „други“, Тръмп увеличи своя дял от гласовете с 3 процентни пункта – от 37 през 2016 г. на 40 процента тази година.

Подкрепата за президента обаче спадна сред една демографска група: белите избиратели.

На въпрос на анкетьорите дали са подкрепили Тръмп или номинирания от Демократическата партия Джо Байдън, 57% от белите гласоподаватели заявиха, че са избрали президента. Но през 2016 г. 58 процента от белите гласоподаватели заявиха, че са подкрепили Тръмп на урните, докато само 37 процента гласуваха за Клинтън.

Кампанията на Байдън обаче изтъква екзитпола на Edison, според който 42% от белите са подкрепили бившия вицепрезидент във вторник.

Кандидатът на Демократическата партия се е представил значително по-добре и сред белите мъже, като 48% от тях са застанали зад него – увеличение със 7% от резултатите на Хилари Клинтън преди 4 години.

Делът на гласовете на Байдън сред жените е с 2 точки по-висок от 54-те процента на предшественика му през изборния цикъл през 2016 г. Тръмп също увеличи своя дял от женския вот с един процент.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Фокус