Трябва незабавно да се провери какво е състоянието на граничното съоръжение. Неговата поддръжка е задача на областните управители. Трябва да се приведе армията в пълна готовност. Това заяви Ангел Джамбазки пред журналисти в кулоарите на НС.

Според него обаче не трябва да се подготвят нови мигрантски центрове: „Трябва да се направи всичко възможно за нулева миграция. Това трябва да е политиката на българското правителство, което и да е. Не трябва да се допуска транзитно преминаване на големи групи хора, нито незаконно преминаване на държавната ни граница“.

Той предупреди: „Това, което е се случи в следващите месеци в Европа е: големи групи от хора от Афганистан и не само ще се опитат да достигнат до Западна Европа. Нашето мнение, че ЕС трябва да направи всичко възможно тази криза да се реши с помощта на останалите богати мюсюлмански държави – Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ.

Няма никаква причина големи групи от хора да идват в християнска Европа, носейки със себе си своите традиции, и да ни налагат ценности си. Хората, които се нуждаят от защита, е най-добре да бъдат приети от техните единоверци, хората, с които споделят една и съща религия и ценностна система“.