Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки определи правителственото посещение в Северна Македония като "комедия и цирк".

Пред БНТ Джамбазки заяви, че според него най-голямата заплаха за България е натискът от запад върху страната ни да промени позицията си за Северна Македония.

Според него вербалната нота, с която Северна Македония се отказва официално от териториални претенции към България, преповтаря декларацията на бившия северномакедонски премиер Зоран Заев и не може да бъде отчетена като постижение за новото правителство.

Договорената самолетна линия София-Скопие Джамбазки определи като излишна, защото в миналото е съществувала, но не е имало интерес към нея.

Джамбазки упрекна управляващите, че са позволили българската история да се обвърже с "фашистки режим". Според него в преговорите със Северна Македония България е загърбила темите за историята и за правата на местните българи.

Затова от ВМРО ще поискат референдум за българската позиция за Северна Македония.

Според Ангел Джамбазки искането на Русия за оттегляне на НАТО от България и Румъния е тактически ход в "голямото надлъгване" по темата Украйна между Русия и Запада. По думите му Москва не очаква искането ѝ да бъде изпълнено.

Ангел Джамбазки заяви, че ще се кандидатира за лидерския пост във ВМРО, защото трябва внимателно да се преосмисли начина, по който работи организацията и тя да се върне там, където ѝ е мястото. Конгресът на ВМРО е насрочен за 12-и февруари.

Заместник-председателят на партията отрече всякаква вероятност за коалиция с "Възраждане" заради различно поведение и възгледи в политиката.