В дипломацията не е прецедент и двете страни да обявяват победа. В България този ентусиазъм, с който се обяви успех, изобщо не е отразен в коментарите на хората, които разбират от проблематиката. Ентусиазмът на Петков контрастира с общественото мнение. Не е ясно отстъпи ли България от позициите си и мандата, който беше даден На Кирил Петков по време на КСНС. Това заяви Даниел Митов, бивш външен министър, в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Той припомни, че позицията на България стъпва на рамковата позиция, дадена от парламента: “Ако България е отстъпила от това, не знам как да го окачествя, освен като предателство”.

Според него македонският президент Пендаровски е казал неща, които са притеснителни. Едно от тях е, че България е отстъпила от позициите си: “Аз се притеснявам, че премиерът не ползва експертизата на МВнР. Ако ползваше, нямаше да сме свидетели на този словесен безпорядък”. Като грешка отчита и логиката Македония да се допусне до преговори и да се спира, където има проблем. Митов даде пример със Сърбия, която е била допусната до преговори, но въпреки това руското влияние не е отслабнало, а напротив - засилило си е.

“Червените линии са ясни. Те са свързани с исторически и политически натрупвания. Правата на българите в Северна Македония, отварянето на досиетата по време на комунистическия режим - трябва да има разговор в тази посока. Аз се питам дали българският премиер е наясно с това, което полиците от Северна Македония са комуникирали с Външно министерство. Той трябваше да направи преглед на тези документи преди да бърза да отиде някъде”, коментира бившият външен министър.

По думите му отношенията България - Македония имат отражение и в съюзниците, е които двете страни членуват: “Редно е ЕК да застане зад дневния ред и плана, който България има. Необходимо е българското правителство да поискат тази подкрепа”.

“Ние непрекъснато чуваме за “Плана Петков” Какъв е този план? Аз не съм го виждал”, заяви Митов.

“Опасявам се, че посещенията са облак прах, който да забули истинските проблеми, за да може в един момент да ни представят пред свършен факт. Това ще бъде трагедия. Аз не мисля, че някой ще позволи да се прекрачат линиите. Темата Македония е една от малкото, които ни обединява. Ако правителството тръгне да отстъпва, ще има взривоопасна ситуация”, допълни той.

Икономическата свързаност не решава естеството на проблемите, категоричен беше бившият ни външен министър.
“Ние си мислехме, че когато президентът започва нов мандат, той ще преоцени поведението си към опозицията. Той продължава с клишетата.

Наше задължение е да защитим избирателите си, а той ги обижда. Президентът непрекъснато се държи с неуважение към тях”, коментира Митов по повод излизането на ГЕРБ от зала по време на встъпителното слово на президента Радев.
Той беше категоричен, че ГЕРБ ще участва в разговор за конституционна реформа.