Позицията на България, свързана с разговорите НАТО-Русия е доста неразбираема и объркана. Това коментира пред БНТ бившият зам.-външен министър Георг Георгиев от ГЕРБ.

"Такава провокация от страна на Руската федерация може да се счете за намеса в нашето управление. Ние трябва да се откажем от начина, по който досега сме членували в НАТО. Може да поискат такова нещо и от страна на Европейския съюз", каза той.

По думите му се е забавила реакцията на България.

"Ние в подобни ситуации, действахме в рамките на един час, за да излезем с позиция", възмути се Георгиев.

Той разкритикува и работата на министъра на външните работи в момента.

"Министърът на външните работи, за съжаление го казвам, ние я видяхме един единствен път на нейната клетва в парламента, до момента аз не съм чул коментар от нея".

Определи действията на външното ни министерство като мудни и напомни, че България е страна членка на НАТО и пази външните граници на Европейския съюз. Според него трябва да бъде получено и уверение от северноатлантическия пакт, че стои зад нас като държава членка.

"Аз не знам какви са позициите на министър-председателя по отношение на сериозни теми като членството ни в НАТО, Република Северна Македония и други", обясни Георгиев.

По думите му България в момента има "мекост" в позицията по отношение на важни дипломатически теми. Той коментира и последното посещение на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония.

"Самият консултативен съвет потвърди позициите ни по отношение РСМ, затова не мисля, какво повече е постигнало посещение на премиера в Скопие", коментира Георгиев.

Георгиев смята, че има и дефицит на информация по отношение на българските искания, които ние сме предявили към Скопие.