"Отправям призив към Европейската комисия да започне работа по оценка на ефекта от Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна върху европейското селско стопанство. 

Не бива да допускаме европейските агропроизводители да станат жертва на цялостната политика на Съюза, догмите на свободната търговия или на политически съображения."

Това заяви в своe изказване в пленарна зала на Европейския парламент в Страсбург Иво Христов, член на Делегацията на българските социалисти. 

По думите на българския евродепутат през последните три години европейският пазар на пилешко месо е станал обект на нелоялна конкуренция от Украйна - чрез нерегламентиран внос на продукти.

"Предложената мярка за поставяне на горна граница на безмитния внос за съответната продуктова линия в Споразумението за асоцииране на Украйна е логична стъпка.

По същество обаче, с определеното увеличение от 50 000 тона, ще допуснем почти същото количество, което е било внесено в Европейския пазар от Украйна през 2018 г. 

Този подход не гарантира интересите на европейските производители", каза още Христов. 
От 2016 г. насам ЕС получава експоненциално нарастващи количества от птичи разфасовки по тези две, незащитени тарифни линии, като вносът се е увеличил от 3 700 тона през 2016 г. на повече от 55 000 тона през 2018 г.

В началото на октомври месец българският евродепутат се обяви за временно преустановяване и дори намаляване на тарифните преференции в случай на сътресения в чувствителни сектори.

В изказването си в понеделник вечер Иво Христов обърна внимание и на проблемите, които срещат българските пчелари и земеделски производители:

"В моята страна сериозен натиск от украински мед усещат пчеларите и те губят своя поминък. Притеснителни сигнали изразяват и производители на маслодайни култури и други."