Политологът Димитър Ганев обясни, че с въвеждането на мажоритарна система неминуемо ще се стигне до парламентарно представителство на три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. Според него за ДПС това е лоша новина, защото вече ще има еднопартийни мнозинства.
"Въпросът за големите формации е дали Слави Трифонов ще се пусне в надпреварата. Веселин Марешки вече даде своята заявка за това", посочи гостът в Bulgaria On Air.

Политическият пиар Арман Бабикян се съгласи, че резултатът от евентуален мажоритарен вот ще е точно такъв. Той подчерта, че много важно кой и как разпределя тези 240 места при мажоритарни избори.

"Самите партии не са наясно в коя политическа идеология са. Електоратът на Марешки не е хомогенен и е трудно да се каже с какви политически разбирания са хората, които гласуваха за него", посочи той.

Димитър Ганев коментира и думите на премиера Борисов, който съзря бъдеща коалиция между БСП, ДПС и ДСБ. Според политолога Борисов се опитва да пакетира ДСБ в този политически блок. 

"ДСБ не е основният партньор на БСП и ДПС. В последния месец виждаме два политически блока - от едната страна е дясно-патриотичният блок на ГЕРБ и обединените патриоти, а от другата страна са БСП и ДПС. Вероятно в центъра ще бъде новата партия на Марешки", каза още Димитър Ганев.

Арман Бабикян добави, че в момента е абсолютно възможна коалиция между ГЕРБ и БСП. Все пак той уточни, че след президентските избори това става малко по-трудно. 

"Политическата логика показва, че в момента има разместване на пластовете, което е удобно за появата на нова лава на повърхността. Едно е да пишеш сценарий, друго е да участваш в сценария", каза Бабикян запитан дали шоуменът Слави Трифонов ще направи нова политическа партия.