Предизборната коалиция е по-честният вариант за избирателя. Около тази теза се обединиха в ефира на NOVA NEWS Ивайло Цветков и проф. Росен Стоянов.

Обединение между БСП, „Възраждане” и „Български възход”, като тренд и тенденция е възможна след изборите обаче, посочи проф. Стоянов. Той анализира защо ПП е стигнала до вот на недоверие с думите: "С плам, ентусиазъм, оптимизъм и наивитет се хвърлиха  в тази битка от ПП. Това даде един полъх. Но с усмивките, които те изразиха себе си, се оказа, че не може. След усмивките, трябва да дойде болката. Трябва да понасяш шамари, да носиш синини и лекета".

Ивайло Цветков определи ситуацията в политически план у нас с термина от шаха цвунг цванг. "Ей в това положение ми се струва, че се намираме. Дори и да бъдем оптимисти, че с третия мандат ще бъде съставен кабинет, той едва ли ще издържи много. Другият ход е да влезем от избори в избори".

Според Цветков сега е шанс за ИТН да се опита градивно да участва в сглобката с трети мандат, иначе е възможно социологията да познае, че те няма да са в следващ парламент. По думите му в следващото НС отново ще стои цивилизационният проблем за това накъде гледаме - на запад или на изток.

Росен Стоянов бе категоричен още, че все повече политиците трябва да се "гмурват сред хората" и да се научат да говорят  с тях.