Европейският парламент може да блокира сделката на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън за Брекзит, заради отношението на страната му към гражданите на Общността, пише британското издание The Independent, цитирано от "Фокус".

Това заяви европейският координатор по Брекзит Ги Верхофстад.

Той призова за решаване на „оставащите проблеми“ с правата на гражданите на Европейския съюз, и заяви, че чак тогава парламента ще може да даде съгласието си за ратифицирането на сделката, която още не е гласувана в Страсбург.

Евродепутатите са притеснени, че планът на Джонсън за гражданството на жителите на ЕС може да създаде проблеми и да остави някои от тях без имигрантски статут.

„Всички си мислят, че Европейският парламент автоматично ще даде съгласието си за сделката (за Брекзит). Не и ако останалите проблеми, свързани с правата на гражданите не бъдат решени първо“, каза Верхофстад.
„Гражданите не могат да бъдат превръщани в жертви на Брекзит“, добави той.

Верхофщад не контролира вота и не може да влияе на гласа на евродепутатите, така че тази заплаха може и да е безпочвена, ако парламента застане зад плана в крайна сметка. Но неговите коментари описват притесненията в Брюксел и други страни от Европейския съюз за правата на техните граждани в Обединеното кралство.

Министрите в Лондон и преди са казвали, че европейски граждани може да бъдат депортирани от страната, ако не подпишат съответните документи в британското Министерство на вътрешните работи, което може да се наложи след Брекзит според плана.

Верхофщад и преди е заявявал, че този план трябва да бъде „декларативен“, а не процес за кандидатстване и че министерството трябва да има добри причини да не дава на хората британско гражданство.

Макар че Борис Джонсън почти със сигурност ще може да прокара своята сделка за Брекзит през Камарата на представителите, след като спечели убедителна победа в изборите на 12 декември, споразумението трябва да бъде успешно гласувано и в Европейския парламент.

Все още се очаква да бъде оповестена дата за гласуването на сделката в Страсбург, но според законодателството това трябва да се случи след вота в Камарата.

Очаква се Камарата на представителите да гласува споразумението на 20 декември. По-късно тя ще бъде гласувана и от горната камара, което вероятно ще се случи през януари 2020 г.

Европейският парламент след това ще инициира своя процес за ратифицирането на споразумението. Ако бъде одобрено то, Великобритания най-сетне ще напусне ЕС на 31 януари 2020 г.

Джонсън фокусира своята успешна предизборна кампания върху обещанието „да осъществи Брекзит“. Всички консервативни кандидати, които той издигна тогава заявиха, че ще подкрепят неговото споразумение за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Въпреки съкрушителната загуба на неговата Лейбъристка партия в изборите, ръководителят й Джереми Корбин заяви, че ще продължи да гласува против споразумението.

Остава да се разбере все още дали някой от кандидатите, които ще го наследят, след като той обеща, че ще подаде оставка през 2020 г., ще се противопоставят на ръководителя си в опит да спечелят на своя страна електората, подкрепящ Брекзит.