ЕС е успял да настани едва 15 000 имигранти, търсещи убежище, от Турция, Гърция и Италия, общо от 160 000, които съюзът смята да настани на територията на своите страни-членки. Такъв беше планът на Брюксел за облекчаване на положението в трите страни, които са засегнати най-тежко от бежанската вълна, съобщава RT.
Броят на бежанците, преместени от Италия и Гърция в други страни-членки на ЕС и асоциирани страни като Швейцария и Норвегия, е достигнал почти 12 000. Това сочи доклад на ЕК по темата.
 
Около 3000, „нуждаещи се от международна подкрепа”, също са подслонени в страни от ЕС, пристигайки от Турция по силата на споразумението между Анкара и Брюксел, сключено през март 2016 година.
 
Докладът приветства „изключително положителната тенденция” и подчертава, че през декември 2016 е отчетен най-големият месечен ръст на броя настанени мигранти. Въпреки това страните-членки не успяват да изпълнят месечната норма от по 1000 души от Италия и 2000 от Гърция, наложена от Европейската комисия.
 
„В изминалите месеци беше отбелязан прогрес и в преместването и в настаняването. Но нашите усилия да посрещнем предизвикателството в граничните страни на ЕС, както и при нашия съсед, не са достатъчни, трябва да се свърши повече и по-бързо. Преместването на всички тези хора в Италия и Гърция е възможно, но изисква политическа воля, ангажираност и постоянство от всички страни-членки, за да може да се случи”, заяви Димитривс Аврамопулос, европейският комисар по миграцията и вътрешните работи.
 
Първоначално ЕС планираше да настани 160 000 бежанци от Италия и Гърция на територията на други държави. След споразумението с Турция бройката беше намалена на 98 000, след като беше решено 54 000 сирийци да бъдат допуснати легално в ЕС през Турция.
 
Квотната система за разпределение на бежанци остава един от спорните въпроси в съюза, тъй като от неговите членове не желаят да приемат имигранти. По последни данни Унгария, Австрия и Полша все още не са приели никакви чужденци по тази система, а Словакия е подслонила само 9 от разпределените й 902 души.
 
Превод и редакция: БЛИЦ