9 септември може да се превърне в ключова дата за ЕС за близките месеци. Причината е, че тогава предстои среща на министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз, на която ще се обсъди налагане на таван на цената на електроенергията и отделяне на цената на газа като определяща в цената на електроенергията.

Това стана ясно по време на среща на евродепутата от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова с български журналисти в Брюксел.

По думите на Пенкова подобна стъпка вече бе предприета в България с мораториума върху цената на електроенергията, ВИК-услугите и топлинната енергия. Сходни мерки бяха взети и в Испания и Португалия. И макар че това предизвика тогава остри реакции от други европейски страни, „сега риториката е различна“.

“Имаше сериозни реакции от страна на други европейски държави, че това всъщност е неправомерна намеса в свободния пазар и нарушава пазарните принципи, но сега реториката е различна, защото ситуацията се усложни и има вариант такова предложение да бъде прието за целия ЕС”, заяви Пенкова.

Относно определянето на таван на цената на газа, евродепутатът посочи, че има две разнопосочни мнения сред политиците. Според една част трябва да има таван на вносния от Русия газ, а според друга, той трябва да бъде наложен на цената на газа в рамките на единния пазар.

Ако се работи в посока да се сложи таван на единния пазар, това означава, че отново трябва да се приеме политика, която да гарантира, че всяка една държава в Европа може да компенсира до голяма степен тази разлика. По отношение на налагане на таван на цената на газа, който идва от Русия, тук има противоречиви елементи и моето мнение е, че това не би имало никакъв положителен ефект в дългосрочен план.”, отбеляза Пенкова.

По думите ѝ, за да се реши проблемът в дългосрочен план, трябва да се наблегне на темата за договарянето на общоевропейски доставки на газ.

Европа потребява около 300 млрд. куб. метра годишно, като половината се използва от Германия и Италия. Именно тези две страни биха се възпротивили на идеята. Те потребяват по-големи количества и вече имат договорени по-ниски цени в сравнение с други държави.

Според Пенкова като изключим Германия и Италия, всички останали държави биха подкрепили по-скоро такава политика на общоевропейски доставки.

Евродепутатът, обаче е на мнение, че трябва се обърне по-сериозно внимание на развитието на собствените ресурси.

Европейската комисия още през пролетта беше подала запитване към държавите членки да кажат какви ресурси имат налични, които са неизползвани, било то въглища или природен газ, за да има информация с какво разполага Европа. Оказва се че в Европа има достатъчно количества природен газ, в рамките на Норвегия и ЕС, ние можем да добиваме количества, които внасяме от Русия, в рамките на 20 години.”, посочи още тя.

По отношение на шистовия газ, тя посочи, че позицията е ясна и вредите са по-големи от ползите.