Трудно се свиква с отпадането на отговорността, но грижата за града ще остане винаги. Обичам този град, познавам проблемите, мисля, че познавам и решенията. Нужни са решения, нужен е и диалог, какъвто до момента не виждам. Това заяви бившият кмет на София Йорданка Фандъкова тази сутрин в ефира на bTV.

И в момента съм се ангажирала със сдружение "Граждани за европейско развитие на България", чийто председател съм. Отдала съм се организацията и подготовката на няколко семинара - за обучение на млади хора, за формиране на политики, внесе яснота Фандъкова относно моментната си ангажираност след кметския пост.

ГЕРБ беше създадена на основата на гражданското сдружение, чийто учредител съм. А аз самата никога не съм се борила за позиция. Имала съм отговорността за най-големия град и зная какво означава това. Това не е пост, а огромна отговорност, добави още бившият градоначалник. 

Властта е в тези, които са най-голямата група, но истинската власт е в кмета, в неговия екип, в районните кметове. Това са хората, които формират и предлагат политики. Общинският съвет трябва да одобри или не тези политики, категорична е Фандъкова. И добави още:

"В моите пълни два мандата имах пълно мнозинство. Следващите два не съм имала. Но за да можеш да реализираш своите политики, трябва да можеш да си осигуриш мнозинство, а то се осигурява с диалог. Няма как да те подкрепят на всяка цена, това трябва да е ясно.

И какво направи най-голямата група? Всичките предложения, които даваха, бяха за избор на председател от тях. Ето, такъв е избран, но това не прекратява политическата криза. Всички опозиционни партии направиха компромис и го избраха. Но политическата криза ще се реши тогава, когато има управленско мнозинство.

В политиката има правила. Отдавна вече не се говори за правила, а за всякакви сглобки. Затова говоря и за диалог, дори когато имаш пълно мнозинство, а какво да кажем, когато нямаш такова, както е сега.

Когато говориш от позицията на силата, няма как да очакваш подкрепа, обобщи ситуацията Йорданка Фандъкова.

Нека да си припомним първата политическа сила след изборите бяха ГЕРБ СДС, които направиха крачка назад, отстъпиха мандата и какво договориха - правителство с ясно мнозинство в него.

В парламента комисиите се ръководят от ГЕРБ-СДС, както и от групите на опозицията, с цел да могат взаимно да се контролират. Само така може да върви тази трудна сглобка. В общинския съвет има голям вой защо комиисиите се управляват от хора от опозицията.

Очаквам управляващите в София да проявят разум. Изборът на председател на комисия е нищо, оттук нататък трябва да се търсят решенията на реалните проблеми. Те казаха - ако нямаме мнозинство, ние ще управляваме с плаващо мнозинство - ето, сега сме в такава ситуация. Но не виждам диалог, виждам, че политическата криза продължава, което може да доведе до спиране на темпа и скоростта, които заложихме.

След себе си оставих 42 километра метро, променен градски транспорт, редица проекти в развитие, които сега се изпълняват в момента. Работещ завод. Да, има фойерверки, които се хвърлят в публичното простнартво, но аз нося своята отговорност. Проверки съм правила постоянно и за всяко нещо има обяснение.

Заявката на новия стар директор на завода сега, беше, че сега работата ще тръгне. Да, обаче работата не тръгва, за съжаление, като гледам и какви са публичните му седмични отчети, свързани с текущи ремонти на инсталации. Едно са фойерверките, които се говорят, друго е реалната работа, заяви Фандъкова. И уточни, че не се плаши от проверки.

"Ще изчакам проверките и ако има нужда ще дам изявление. Проверявали са ме всички служби, не се притеснявам от проверки. Човек трябва да може и да знае как да носи отговорност!", завърши бившият градоначалник на София.

По отношение на ротацията бившият столичен кмет заяви, че е очаква всичко да премине гладко. Тя е изненадана на желанието на ПП-ДБ Денков да оглави МВнР, тъй като това е в противоречие на предварителните договорки.

Фандъкова е категорична, МВнР трябва да остане при ГЕРБ. По думите й няма нищо лошо в това Мария Габриел да съчетава постовете на премиер и външен министър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук