Малко са държавите, съхранили своето име вяра и език през многовековните изпитания. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единственото на меч, дух и сила. Това заяви в речта си по повод 6-и май президентът Румен Радев.
 

"Днес затова нашият народ отдава своето признание към своите войни и отбелязва деня на храбростта и празника на българската армия. Летописите пазят безчет победи на войската ни. И в най-тежките дни на изпитание, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита на държавността. Затова за българина армията винаги е била символ на чест, храброст, доблест и държавност", каза Радев. 
 

"През последните десетилетия войската ни преживя всякакви експерименти - недоимък, съкращения, политическо високомерие. Тя обаче винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават своята мисия", заяви той.
 

На парада присъстваха министър-председателят на България Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, столичната кметица Йорданка Фандъкова, вицепрезидентът Илияна Йотова, лидерката на БСП Корнелия Нинова, депутатът Валери Жаблянов, шефът на армията ген. Андрей Боцев, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, министърът на МВР Младен Маринов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът Томислав Дочнев и др.Според Радев армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност и държавност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!