„Шансовете за третия мандат са ниски. Трябва да има радикална промяна в политическата ситуация за постигане на подобно споразумение. Очевидно партиите не са склонни да прекрачат определени червени линии.

Това е от 2 октомври вечерта, когато Петков и Василев дадоха да се разбере, че няма да правят коалиция с ГЕРБ. За да се създаде кабинет, трябва партии на промяната и партии на статуквото да взаимодействат”.

Това каза политологът от "Тренд" Димитър Ганев пред NOVA NEWS.

„Отношенията между ПП и БСП се влошиха в края на октомври – това вече не е един отбор. БСП, ПП и ДБ единодействаха в рамките на кампанията, казаха, че ще управляват заедно. Този блок на промяната не е така единен. Логично изглежда позицията на БСП от днес”, каза Ганев.

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” имат мнозинство – ако не са приели поканата за разговор, би трябвало да очакваме да не подкрепят декларацията, поясни политологът.

ДБ не иска да влезе в колаборация с ГЕРБ и ДПС, ако това се случи на другия ден целият им електорат ще отиде при ПП, каза Ганев.

„Дори БСП да подкрепят, какъвто много малък шанс даде Вигенин, то това означава трети мандат”, обясни политологът.

„Хората искат редовен кабинет и когато стане ясно, че няма да има редовен кабинет, тогава ще стане ясно, че пак оставаме в политическа криза заради покачващи се цени и българите ще потърсят кой е виновен в тази ситуация”, обясни поведението на партиите той.

Според него президентът играе по-пасивна роля, а не както през 2021 г. за лагера на „Промяната”. „Не очаквам резки действия. Една ескалация на войната би било бърз плаващ механизъм за формиране на редовен кабинет – грози ни опасност за националната сигурност и тогава всякакви червени линии биха били комични.

Всички може да се надяваме, но от 24 февруари 2022 г. виждаме само ескалация на войната в Украйна. Надявам се някъде да се спре това”, допълни Димитър Ганев.

Той обясни политическата логика  за плащането на този етап на високата политическа цена. „Ако ПП влезе в сътрудничество с ГЕРБ, това би означавало тежка щета. Вероятно част от техните симпатизанти ще си оттеглят подкрепата. … И ГЕРБ и ПП нямат достатъчно аргументи да платят тази висока политическа цена заради предстоящите местни избори”, каза политологът Димитър Ганев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук