Бившият заместник-министър на енергетиката от квотата на "Има такъв народ" Пламен Данаилов има информация, че "Газпром" е предприел първи стъпки за завеждане на дело срещу българската държава заради отказа за плащане в рубли.

Припомняме, мярката бе предприета от правителството на Кирил Петков, в чийто кабинет бе и Данаилов.

"Булгаргаз" да се подготви за дело. "Газпром" е завел първи стъпки за завеждане на дело, до мен достигна такава информация", обясни Пламен Данаилов днес пред медиите в ЦИК, където присъства на внасяне на документи за регистрация на ИТН на изборите на 2 април.

Той предлага българската държава да помисли за конкурс за избор на добра адвокатска кантора, тъй като "Булгаргаз" нямал 1 млрд. лв. Изчисленията били индикативни, сравнени с иска на "Газпром" с финландската газова компания. 

Подобно дело можело да продължи 2-3 години, смята още Данаилов (на снимката по-долу).

 

 

БЛИЦ припомня, че бившият премиер Кирил Петков и Асен Василев неколкократно заявяваха публично, че ако се стигне до арбитражен съд, "Газпром" ще трябва да плаща неустойки на България.

"Ако има арбитраж, той е 100% от страната на България. Ние изпълнявахме договора стриктно, но от другата страна нямаше доставки" - заяви преди време Петков в ефира на bTV относно предупрежденията на служебното правителство, че страната е заплашена от това да загуби милиони в арбитражно дело.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук