Много е важно да има политическа стабилност и ние всички трябва да се отнесем сериозно. Да видим колко са ни съвместими програмите, да отделим спорното от безспорното и да работим заедно. Има оптимизъм след разговорите, които продължиха три дни. 

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

,,Първата политическа сила - "Има такъв народ", е тази, която трябва да си направи аритметиката. Нека след като бъдат проведени всички срещи, трябва да се направи обобщение и всяка една от политическите сили да прецени дали може да участва в това или не.

Ние от ДБ няма да участваме с министри в това правителство, нямаме такива претенции, съгласни сме с правителство на малцинството, каквото предложи ИТН. Но не съм съгласен с определението "плаващи мнозинства", трябва да има монолитност'', коментира зам.-председателят на парламента. 

От създаването на ДБ един от важните приоритети е, че искаме да се установи парламентарната република и там трябва да се случват нещата публично. Ние трябва да възстановим парламентарния контрол в комисиите и там да са наясно, че прожекторът е обърнат към тях и че всяка седмица ще са на червеното килимче.

Самият Борисов не е стъпвал две години в парламента и министрите му не се притесняваха от парламентарен контрол, констатира съпредседателят на "Демократична България".

,,ДПС е свободно да гласува за който иска за правителство. Важното е да не се допуска тяхното влияние в управлението на държавата'', подчерта той.

,,Нашите приоритети са радикална съдебна реформа, което да доведе дотам прокуратурата да бъде отчетна, вътрешен контрол в съдебната власт. Хората трябва да имат усещането, че законът се прилага еднакво за всички'', категоричен е той. Атанасов сподели, че имената в новия кабинет ще са важни, доколкото тези хора са експерти.

,Един от важните въпроси пред всяко правителство е как се управляват парите и бюджета. Има две противоположни гледни точки, една от тях е, че трябва непременно да се актуализира бюджета, а другата е, че служебното правителство е намерило резерв от милиард и половина за запълване на бюджета'', каза Атанасов.

Над 8 млрд. лв са раздавани без обществени поръчки, но има данни за обръчи от фирми. Така че трябва да се търси отговорност за злоупотребите с обществени средства. И трябва да се търси отговорност, включително и от бившия премиер, каза Атанасов по повод изказването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков от петък, че ще търси отговорност от  бивши министри. 

,,Сигурен съм, че ако Борисов едно време беше кандидатствал във ВИТИЗ щеше да изкара 6+, той има невероятни актьорски способности и в момента е в образа на жертва'', добави Атанас Атанасов и уточни, че го казва без ирония. 

"Важна е комисията за контрол на институциите, за да изясним доколко са ефективни нашите служби. Парламентарната комисия не може да свърши всичко, трябва да има подкрепа, за да може да бъде извадена информацията за злоупотребите и разходването на пари по времето на Бойко Борисов'', допълни той по повод запитване дали комисията на Мая Манолова ще има жизненост.  

Привърженик съм на американската демокрация, но нека не преувеличаваме ролята на някое посолство. Хубаво е сами да си взимаме решенията. Имаме хора с качества и е хубаво те да вземат роля в управлението на държавата, каза Атанасов по повод тезата, че политическа конструкция у нас се управлява от американското посолство.