Имаме много положителни аргументи, които доказват, че сме се представили много по-добре, отколкото на миналите избори. Все пак имахме друга задача - победа. Това не се получи. Най-достойното и морално нещо, което може да направи всеки един ръководител е да подаде оставка и да поиска нов кредит на доверие от хората в партията. Това заяви в ефира на "Плюс-минус" шефът на предизборния щаб на БСП в оставка Георги Свиленски. 

"Всеки има право да дава оценки на кампанията и предизборния ни щаб. Ние обаче проведохме добра компания, имахме над 700 срещи с избиратели. Не приемаме това, че не сме говорили по европейски теми. Всичките проблеми на българските граждани не могат да бъдат отделени от европейските - доходи, корупция и т.н. Борисов ни обиждаше - както кандидатите ни, така и председателят на партията ни. БСП беше представена в много неравностойно положение. Цялата държавна и общинска администрация беше срещу нас. Борисов използваше целия ресурс. Само за 2 седмици Министерски съвет раздаде над 300 милиона, а днес едва 20", каза той.

"Работата на Борисов не е да е водач на господин Нанков. Не мисля, че премиерът трябва да е шофьор на един заместник-министър, с който да обикалят по цял ден пътищата на България и една национална телевизия да ги излъчва постоянно. Нека вашите зрители да преценят ситуацията. Сигурно БСП не е постигнала това отваряне на ветрило към периферията. Успяхме да мобилизираме само ядрото си. Оценяваме тези неща. Господин Станишев беше равнопоставен кандидат. БСП не е еднолична партия, а партия на демократичните принципи. Националният съвет отреди на Станишев 5-о място, а българските граждани го сложиха на втора позиция", заяви Свиленски. 

"Преференциалният вот максимално е използван в нашата листа. Всеки един от кандидатите ни е допринесъл за добрия ни резултат", добави социалистът.

"Каузата, заради която излязохме от парламента, се видя, че си е заслужавала - това е машинното гласуване. Постигнехме смяна на ЦИК. Аргументирано излязохме и мисля, че избирателите ни го разбраха", каза Свиленски, но повтори, че предстои да се правят анализи на резултатите от изборите: "Важно е да си извлечем поуки. Предстоят местни избори, които БСП не може да си позволи да загуби".   

"Оставката на Нинова е подадена спрямо устава. Следващата норма в устава е пряк избор на председател. Тя обеща да се яви на него", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ