Никой не може да използва синдикатите в една политика, ако те не желаят да я подкрепят, но в случая с подготвяните единни действия на ГЕРБ, ДСБ и СДС срещу правителството подкрепата им е логична, защото оценките за управлението съвпадат. Това мнение изразиха представители на две от партиите в новия "формат ЕНП" пред БНТ тази сутрин.
Между трите партии сега се изграждат мостове, а те биха били по-устойчиви, ако бъдат подкрепени от синдикатите, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Зачестилите стачки и социални вълнения според него показват, че интересите на опозиционните партии и профсъюзите съвпадат. Ние единно даваме оценка "слаб" на правителството, каза Иванов. Нито един проблем не е решен от това управление, заяви заместник-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров в подкрепа на тази позиция. Той бе категоричен, че интересите на трите партиите и на синдикатите са в една посока.
На въпрос дали единодействието във формата ЕНП ще прерасне в нова тройна коалиция за поемане на властта от двете партии бяха сдържани. Бъчваров отбеляза, че коалициите съответстват на волята на избирателите. Засега целта е да покажем, че има алтернатива на сегашното управление, каза той. ГЕРБ няма да подведе избирателите, добави Лъчезар Иванов.
Целта на подготвяната национална подписка, която започва на 6 септември, е да разкрие, че политическата обстановка в страната е променена и че управляващите са узурпирали властта. Гражданското общество ще покаже червен картон на правителството и дори да няма юридическо значение, този акт ще даде представа за промяната на реалностите, заявиха представителите на ДСБ и ГЕРБ.
Помолена в телефонно включване за коментар на цитирани в медиите нейни отрицателни оценки за подетата нова политика в опозиционните среди, Евдокия Манева, депутат от ДСБ, отрече да е критикувала Иван Костов и да е заплашвала, че ще организира бойкот в парламентарната група. Тя е на мнение, че ПГ на ДСБ ще продължи да бъде една от най енергичните в парламента, както и че лидерът на партията Иван Костов не е политик, който може да бъде манипулиран. /БЛИЦ