Бежанският натиск в Хасковска област към настоящия момент е нулев. Затова категорично няма нужда от изграждане на нов лагер за мигранти. За това настояха четирима представители на ГЕРБ – бившият депутат и зам.-министър на отбраната Валентин Радев, водачът на листата в Хасковска област Делян Добрев, бившият областен управител Станислав Дечев и доскорошният му заместник Валентин Ангелов. Те дадоха брифинг днес по повод информацията, че новоназначеният областен управител Минко Ангелов е предприел действия за търсене на подходящ военен имот и са изпратени запитвания към фирми за изграждане на нов бежански лагер.
В рамките на 2 г. направихме всичко възможно и сме предотвратили разкриване на нов и разширяване на съществуващите центрове за бежанци на територията на областта, казаха от ГЕРБ. „В същото време новият областен управител само за 10 дни обяви решение за изграждане на нов лагер“, каза Делян Добрев, цитиран от haskovo.net.

По думите на бившия областен управител Станислав Дечев в договора с Европейската комисия, откъдето се отпускат средства за справяне с мигрантския проблем в България, не е имало споразумение за изграждане на нов бежански лагер. „Ако има такива намерения, то трябва да се подпише ново споразумение“, поясни още Станислав Дечев.

По думите на Валентин Радев проблемът с мигрантите е започнал по времето на Орешарски и постепенно нещата ескалирали. „Нашето правителство, на ГЕРБ, работеше в посока дипломация с Турция, където на границата със Сирия има над 2.5 млн. мигранти. И във всеки един момент те могат да изпратят насам част от тях, без значение умишлено или не“, каза Радев. Така, че има потенциална опасност, но в момента натискът е нулев, поясни той. „Когато няма нужда, да харчиш държавни пари и то европейски, е пладнешки грабеж“, заяви Радев. Част от предприетите мерки били и възстановяване на жандармерията в Хасково за по-голяма сигурност на гражданите.

„Искаме БСП да изрази ясна позиция дали ще има нов лагер в Хасковска област. Защо техният областен управител повишава напрежението в региона с идеи и намерения за това, каза бившият министър на енергетиката Делян Добрев и допълни, че това е предателство към гражданите.

Очаквайте малко по-късно позицията на областния управител Минко Ангелов, който в този момент също дава пресконференция по темата