Гергана Паси е подала декларация за конфликт на интереси с името на съпруга си Соломон Паси още преди да има формален брак. Декларирането на конфликт на интереси само по себе си не е престъпление, а неговата консумация, обясни министърът по европейските въпроси по БНТ тази сутрин.
Приемането на Закона за конфликт на интереси е от особена важност, защото той е тест за оценката на ЕК относно усвояването на еврофондовете и работата ни по правосъдие и вътрешен ред, обясни Гергана Паси. Тя беше категорична, че декларирането му не е престъпление, а неговата консумация. Ако използвам публичен ресурс от позицията си на министър и се разпоредя в полза на близък човек, тогава това е конфликт на интереси и нося отговорност, обясни Гергана Паси. Тя е подала декларация по стария закон, но с името на съпруга си – Соломон Паси, още преди да е сключила брак заради по-голяма прозрачност.
Министърът по европейските въпроси съобщи, че прокуратурата вече е започнала да изисква информация от по-големите общини за сключени сделки за имот над 500 хиляди лева от миналата година. Прокуратурата, ДАНС, МВР и НАП започват съвместни проверки на физическите лица, направили такива сделки за 2008 година. Те не са насочени срещу коректния, почтения бизнес, а срещу тези, които не могат да докажат произход на средства и имат неплатени данъци, каза още Гергана Паси. При невъзможност да се докажат произход на средства се очаква съдебната и данъчната система да се сезират, каза още тя. По думите й обаче, за да се стигне до отнемане на имуществото, е логично да има влязла в сила присъда. /БЛИЦ