Бундестагът може да упълномощи правителството на Германия да поиска през есента от Европейския съвет задействането на предпазна клауза за България, а впоследствие и за Румъния.
Във връзка със скорошните доклади на Европейската комисия относно правосъдието в Румъния и България, Гюнтер Крихбаум, председател на комисията по европейските въпроси в парламента, оцени положително решението на европейския изпълнителен орган за замразяване на отпускането на еврофондове за София.
Той изрази съжалението си, че не е било препоръчано и активирането на предпазна клауза, чрез която българските присъди няма да бъдат признавани в ЕС.

"Искаше ми се в случая на България не само да се направи безпощаден анализ, а ЕК да формулира и конкретни препоръки, тоест незабавно прилагане на предпазната клауза върху правосъдието. За съжаление ЕК нямаше достатъчно смелост да направи това", каза Крихбаум.
"Това обаче не означава, че решението е окончателно, тъй като и страните-членки може да поискат прилагането на предпазна клауза в Европейския съвет. И смятам, че трябва сериозно да се замислим за формулирането на такова предложение в Съвета от страна на Германия", допълни Крихбаум.
"Веднага след края на парламентарната ваканция в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Бундестага ще обсъдим докладите на Европейската комисия за Румъния и България", каза немският депутат.  /БЛИЦ