Не възнамерявам да се боря за водаческото място в евентуална обща листа на ПП-ДБ за европейските избори през лятото, заяви евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев на брифинг, на който даде отчет за работата си като член на Европейския парламент, пише БНТ. По думите му Никола Минчев е обединяваща фигура за ПП и ДБ.

Наскоро "Продължаваме Промяната" обяви, че ще издигне за първото място експредседателя на парламента и свой депутат Никола Минчев.

Кънев потвърди, че ще се кандидатира на евроизборите, като съобщи, че е получил уверенията на ДСБ, че ще бъде нейн водещ кандидат.

По отношение на работата си като евродепутат Кънев отчете участието си в редица инициативи – бил е основен докладчик по директивата за промишлените емисии, която засяга всеки бизнес в Европа; предизвиканият дебат за върховенството на правото в България, което по негова оценка е спомогнало за отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев и старта на правосъдната реформа; настоявал е да се съкратят излишните европейски регулации.

В бъдеще Кънев смята, че трябва да се работи за разширяване на правомощията на Европейската прокуратура и съобразяване на европейските климатични политики ( т. нар. Зелена сделка ) с пазарните реалности.

Зелената сделка се състои от 20 законодателни акта, които налагат бюрократични изисквания към бизнеса. Кънев най-активно е гласувал "за" освобождаване на Европа от зависимостта от Русия и Китай.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук