Голяма новина и гръмко признание - така може да се определи информация за България и българския еврокомисар, долетяла от Брюксел.

Страната ни ще получи ресор регионална политика в новата Европейска комисия (ЕК). Това съобщава БНТ, позовавайки се на източници в Брюксел.

Това означава, че българският еврокомисар ще отговаря за политиката на сближаване и подкрепата за регионите.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември на специална пресконференция в Брюксел. След това започват препитванията на еврокомисарите в ресорните комисии на Европейския парламент (ЕП).

Едва след като те бъдат одобрени от евродепутатите, новата Европейска комисия може да встъпи в длъжност. В Брюксел се надяват нова да стане на 1 ноември, но ако някои от кандидатите не успее да се представи добре пред Европейския парламент, има вероятност Комисията да встъпи в длъжност по-късно.

Какви ще бъдат новите ресори в ЕК и как ще бъдат разпределени

В новата Европейска комисия на фон дер Лайен ще има само изпълнителни зам.-председатели, а не както и до сега и зам.-председатели. Ще има и няколко нови ресора - еврокомисар по отбраната, за Средиземноморието, по разширяването, по океаните и риболова и за жилищната политика.

А кои са (засега) издигнатите кандидатури за български евродепутат може да видите ТУК!

Политика на сближаване, регионална и селищна политика на Европейския съюз (ЕС)

Регионалната политика на ЕС е основната инвестиционна политика на ЕС. Тя е насочена към всички региони и градове в Европейския съюз и има за цел да оказва подкрепа на създаването на работни места, конкурентоспособността на предприятията, икономическия растеж, устойчивото развитие и подобряването на качеството на живот на гражданите, съобщават от ЕС.

За постигането на тези цели и в отговор на различните нужди за развитие във всички региони на ЕС за периода 2014—2020 г. за политиката на сближаване са заделени 351,8 милиарда евро — почти една трета от общия бюджет на ЕС.

Солидарността е основен принцип на ЕС и регионалната политика го прилага на практика, особено в изоставащите, засегнатите от неблагоприятни демографски условия или необлагодетелстваните в географско отношение региони, каквито са островните, трансграничните и планинските. Политиката на сближаване и регионалната политика обхващат и най-отдалечените региони и градските райони.

ЕИСК и регионалната и селищната политика

ЕИСК подкрепя усилията на регионалната политика на ЕС да укрепва солидарността и да насърчава развитието. В неговите становища винаги се изтъква активната роля на политиката за засилване на сближаването между различните региони на ЕС. ЕИСК се застъпва за принципа на партньорство и допринася за неговото прилагане на практика.

Освен чрез становищата си, ЕИСК работи проактивно и чрез своите членове, които участват в дискусии и подкрепят дейностите на гражданското общество. Налице е и силен интерес към засилване на териториалното сътрудничество, което минава отвъд административните граници и търси решения в отговор на реалните нужди на местно равнище (например в макрорегионите и функционалните градски райони).

ЕИСК подкрепя активно и призовава за осъществяването на европейски инициативи в служба на развитието и интеграцията на градските райони в целия Европейски съюз.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!